Ministerul Sănătăţii le cere medicilor de familie să identifice posibile riscuri de boală

Medic familieConsultaţiile cu rol de prevenţie, din cadrul noului pachet de bază, cuprind atât examinarea propriu-zisă, un set de investigaţii recomandate în funcţie de grupa de vârstă şi sex, cât şi consilierea privind evitarea sau diminuarea unui posibil risc de boală.

 

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a prezentat, zilele trecute, prevederile din noul pachet de bază referitoare la medicina de familie, explicând rolul doctorilor în depistarea riscului de boală la asiguraţii pe care îi au pe listă. Acesta spune că medicii de familie vor face consultaţii programate mai complexe, în care se evaluează starea de sănătate şi se iden­tifică posibilele riscuri, pentru persoa­nele care nu au o nicio problemă de sănătate. Persoanele care nu au nicio problemă de sănătate vor merge la con­trol o dată la la trei ani ani, în cazul per­soanelor sub 40 de ani, şi o dată pe an, în cazul celor de peste 40 de ani. „În cadrul acestor consultaţii cu rol de pre­venţie intră atât examinarea propriu-zisă, cât şi un set de investigaţii la frec­venţa recomandată pentru grupa de vârstă şi sex .Consultaţia preventivă include şi consilierea privind evitarea sau diminuarea riscului”, declară, citat de Mediafax, Adrian Pană.

Potrivit secretarului de stat, aceste consultaţii de evaluare nu trebuie confundate cu consultaţia la medicul de familie pentru probleme de sănătate nou apărute.

Acesta mai spune că, dacă în urma consultaţiei se descoperă o afecţiune sau se constată anumite riscuri, atunci persoana respectivă beneficiază de un alt set separat de servicii medicale, fie pentru tratarea bolii, fie pentru monitorizarea riscului, în funcţie de rezultatele evaluării şi decizia medicului.

Adrian Pană a mai explicat că dovezile ştiinţifice şi practica medicală arată că pentru persoanele tinere şi sănătoase riscurile de sănătate nu se modifică semnificativ într-un interval de trei ani până la vârsta de 40 de ani. După acest prag, lucrurile se schimbă fiind nevoie de creşterea frecvenţei consultaţiilor de evaluare a riscurilor.

Pentru o problemă nouă de sănă­tate, respectiv durere, stare de rău, febră etc., care nu reprezintă urgenţă, orice persoană asigurată se va adresa medicului de familie, de câte ori are nevoie. Medicul de familie va acorda în fiecare caz între una şi trei consul­taţii, iar la nevoie va trimite pacientul să efectueze între una şi şase analize. Dacă problema de sănătate nu poate fi rezolvată de către medicul de familie, acesta dirijează pacientul către medi­cul specialist din ambulator sau către spital, după caz.

Print Friendly, PDF & Email