Deşi conform numeroaselor opinii din administraţia şi justiţia timişoreană, amploarea pe care a luat-o la Timişoara fenomenul retrocedărilor controversate de imobile nu ar fi fost posibilă fără complicităţi la nivelul Primăriei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu pare interesat de iniţierea unei anchete pe această temă.
„Ministerul nu are competenţă de investigare”
Deşi asemenea demersuri ar fi trebuit făcute mai repede, şi nu abia acum, când, în multe cazuri, a intervenit prescripţia, spre diverse ministere cu competenţe în domeniu continuă să vină interpelări formulate de diverşi parlamentari de Timiş, legate de retrocedările controversate de imobile din Timişoara.
O astfel de interpelare a fost formulată recent şi de la nivelul Senatului către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, menţionându-se că Timişoara se confruntă cu „un caz malign de mafie imobiliară”, ajungându-se la situaţii şocante „în care spitalele sau alte clădiri istorice au ajuns la mâna mafiei imobiliare” . În plus, se mai arată, „este vorba despre un număr foarte mare de proprietăţi din centrul Timişoarei, care au ajuns să intre în posesia unor clanuri de romi, ajungându-se la situaţii în care medicii, asistentele şi pacienţii sunt ameninţaţi cu aruncatul în stradă dacă nu se plăteşte la timp chiria, sau sunt deja evacuaţi, aşa cum s-a întâmplat la Spitalul «Louis Ţurcanu»”.
Dincolo de caracterul tardiv al unor astfel de interpelări, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, solicitat să investigheze prin structurile proprii eventuale complicităţi ale unor funcţionari ale Primăriei Timişoara în acest fenomen al retrocedărilor controversate, susţine că nu se poate implica în problemă. „Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei nu are competenţă legală de a investiga, constata sau întreprinde orice alt demers în situaţii de acest gen”, susţine structura guvernamentală condusă de vicepremierul Liviu Dragnea. Caracterul ilicit al actelor şi faptelor care au generat fenomenul, precum şi tragerea la răspundere a persoanelor care le-au săvârşit – mai spun oficialii ministeriali – este un atribut exclusiv al organelor statului cu atribuţii în domeniul jurisdicţional.
Ca atare, structura cu atribuţii directe în domeniul administrativ susţine că nu se poate implica în niciun fel şi deleagă răspunderea către Ministerul Justiţiei care, la rândul său, a dat mai departe interpelările de acest gen către Inspecţia Judiciară, care susţine că nu ştie nimic despre acest subiect, pentru că nu a primit nicio sesizare. „Din verificările efectuate prin intermediul CSM, am constatat că, până în prezent, nu a fost sesizată cu privire la conduita profesională a vreunui procuror sau judecător care a soluţionat sau s-a pronunţat în vreuna din cauzele care au avut ca obiect retrocedarea unor imobile în oraşul Timişoara”, spun reprezentanţii Inspecţiei Judiciare. Care mai menţionează şi că „nu au avut date şi indicii concrete care să stea la baza unei sesizări din oficiu în legătură cu conduita profesională a acestor magistraţi”.
Nemulţumiri legate de răspunsul la interpelări
După cum se poate vedea şi în această situaţie, ministerele interpelate rareori dau răspunsuri edificatoare legate de problemele în privinţa cărora li se cer explicaţii. De altfel, mai mulţi parlamentari de Timiş susţin că sunt nemulţumiţi de felul în care li se răspunde la interpelări, în cazul în care li se răspunde la termen, pentru că la Camera Deputaţilor sunt exemple de interpelări la care structuri precum Ministerul Transporturilor nu s-au sinchisit să răspundă nici după jumătate de an, deşi exista obligativitatea formulării unui răspuns în maxim 30 de zile.
„Am constatat nu o dată că ministerele interpelate pe chestiuni concrete evită să dea răspunsuri clare, ascunzându-se după deget. Vă dau exemplul unei interpelări legate de Intermodalul timişorean în care am cerut explicaţii legate de motivul schimbării locaţiei acestuia de la Recaş, unde avea terenul sigurat gratuit de stat. Am primit de la Ministerul Transporturilor un fel de istoric al demersurilor legate de Centrul Intermodal care nu lămurea mai nimic. Ca atare, am revenit cu o nouă interpelare în care am cerut să mi se răspundă concret, punctual, la întrebările puse”, ne-a declarat senatorul PPDD de Timiş Ioan Iovescu.
Ultimele comentarii