Ministerul de Interne, următoarea sursă de terenuri şi clădiri pentru CJ Timiş

După o lungă perioadă de timp în care a luat terenuri şi clădiri de la Ministerul Apărării, Consiliul Judeţean Timiş are în vizor proprietăţi imobiliare ale Internelor, mai precis ale Poliţiei Timiş. În două astfel de obiective vrea să mute arhiva Iprotim şi Clinica de Psihiatrie.

 

Soluţie pentru chiria de 8.000 de euro pe lună

Pentru că probabil s-au cam epuizat posibilităţile de a lua terenuri sau clădiri de la Ministerul Apărării, Consiliul Judeţean Timiş pare să-şi îndrepte în momentul de faţă nevoile sale locative spre structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Deja, un prim proiect de hotărâre a fost pus pe ordinea de zi şi vizează  aprobarea solicitării trecerii unor imobile din domeniul public al Statului, aflate în administrarea MAI pentru Inspectoratul de Poliție Timiș, în domeniul public al Județului Timiș și administrarea CJ Timiş.

Este vorba în prima fază de o clădire localitatea Chișoda, care are o suprafaţă imensă: 12.631 de metri pătraţi, cu construcții. „Considerăm oportună alocarea acestui spațiu pentru relocarea Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, deoarece, imobilul în care își desfășoară activitatea în prezent a fost retrocedat prin hotărâre judecătorească proprietarilor, iar în calitate de chiriaș, Spitalul Județean trebuie să suporte o cheltuială cu chiria de aproximativ 8.600 de euro/lună”, spun oficialii CJ Timiş.

Mult timp s-a avansat ideea mutării Clinicii în zona Giroc, unde MApN a transferat clădiri şi terenuri CJ Timiş. Clinica de Psihiatrie ar fi urmat să fie amenajată într-unul din aceste spaţii dezafectate. Au existat însă controverse, întrucât această soluţie ar fi presupus ca specialiştii clinicii să facă naveta. În plus, s-a adus în discuţie faptul că un centru de sănătate mintală nu poate fi deschis în afara oraşului, lucru care ar echivala cu o întoarcere în trecut, când bolnavul psihic era marginalizat.

 

Un alt spaţiu, pentru arhiva Iprotim

Tot pentru următoarea şedinţă de plen, CJ Timiş vizează transferarea de la Poliţia Timiş a unui imobil din Timişoara, de pe strada Dr. Grigore T. Popa, nr. 2A, care are 5.299 metri pătraţi de teren şi o clădire cu trei etaje. CJ Timiş vrea să depoziteze aici arhiva Iprotim, arhivă aflată în proprietatea administraţiei judeţene.

De acest prim institut de proiectare important din vestul ţării s-au legat documentaţiile multor proiecte extrem de importante pentru Timişoara şi judeţ, în ultimii zeci de ani. Din păcate, ca în multe alte cazuri în care societăţi cu perspective şi tradiţie au ajuns să aibă un parcurs surprinzător, împotriva societăţii a fost deschisă  la Tribunalul Timiş, procedura de insolvenţă.

Ţinând cont de documentaţiile importante pentru administraţia locală, cuprinse în arhiva societăţii, multe confidenţiale sau cu caracter de secret de serviciu, în 2015 Tribunalul Timiş a trimis CJ Timiş o adresă prin care solicită desemnarea unei echipe specializate, care să sorteze şi să preia documentele aflate în arhiva Iprotim SA. Încă de atunci au început însă discuţiile, legate de faptul că aceste documente, unele extrem de importante şi sensibile ca şi caracter, nu pot fi preluate fără specialişti în arhivistică, în caz contrar putându-se ajunge ca aleşii judeţeni să dea cu subsemnatul pentru eventualele lipsuri constatate post-factum în arhivă.

„Sunt foarte multe construcţii în Timişoara realizate înainte de 1989, ale căror proiecte sunt în această arhivă. Şi orice intervenţie la astfel de imobile necesită la bază proiectul iniţial. Altfel, se întâmplă ca la poarta de acces în oraş. Pe lângă aceste chestiuni, la Iprotim se găseşte documentaţie foarte importantă pe segmentul de infrastructură şi edilitar. Sunt inclusiv documente de interes strategic şi care ţin de siguranţă naţională. Iprotim nu lucra doar pe plan local, în arhiva sa se regăsesc studii legate de resurse naturale nu doar din zona Timişului, ci şi de pe Valea Oltului, de exemplu, documentaţii pentru care ar exista mult interes şi în momentul de faţă”, explică arhitectul timişorean Radu Radoslav.

Print Friendly, PDF & Email