Mii de protestatari adunaţi la Timişoara: „Nu plecăm acasă, hoții nu ne lasă!”

Protestul de la Timișoara, din seara de 2 februarie, la care au participat mai mult de 25.000 de persoane, a durat apropae şse ore, încheindu-se aproape de miezul nopţii.

 

Peste 15.000 de oameni adunaţi în centrul Timişoarei i-au huiduit, în această seară, pe premierul Sorin Grindeanu, pe preşedintele Camerei Deputaţilor şi liderul PSD, Liviu Dragnea, pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Au fost scandate lozinci ca „Nu plecăm acasă, hoții nu ne lasă!”, „România! Luptă, România!”, „Grindeanu trădător”, „Unitate!”, „Timișoara!”, „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor!”, „DNA să vină să vă ia!”,”'Refuz, refuz, refuz acest abuz”, „Abrogați și plecați!”,Fără violenţă!”. S-a intonat Imnul național şi au răsunat cântece-emblemă ale lui Decembrie 1989.

Între huiduieli, întreaga masă de manifestanți au cântat balada creată în Piața Victoriei în timpul protestelor și dedicată premierului Grindeanu — „Cine te-a făcut om mare, măi Grindeane, măi Grindeane”, interpretată de Marilena Mihăilescu, o tânără din Caraş-Severin, care este studentă la Timişoara.

Printre vorbitori s-a aflat și un tânăr român, Dominic, care a spus că a venit din Berlin, special pentru a fi alături de protestatarii din Timișoara: „La Berlin, Londra, Paris, Torino stăm și demonstrăm și protestăm împreună cu voi.” Spunând, totodată, că nu a fost plătit să vină la această manisfetaţie, aşa cum mai mulţi membri PSD şi oameni de-ai lor din presă au afirmat la adresa protestatarilor: „Sunt atât de orbiți de bani (cei din PSD – n.r.) încât nu-și pot imagina că cineva poate veni cu sufletul curat pentru a fi uniți împotriva celor care acționează noaptea, ca hoții”.

Puţin înainte de ora 22, mai mult de 15.000 de protestatari au pornit în marș din Piața Victoriei, spre bulevardul  Take Ionescu, Piaţa Badea Cârțan, Prefectura Timiș, scandând lozinci împotriva Guvernului și a PSD, pentru adoptarea OUG de modificare a Codurilor Penale. Au revenit în Piaţa Victoriei după ora 23. Se estimează că, în acel moment, în stradă erau peste 25.000 de persoane.

Cu o seară înainte, protestatarii au mărșăluit pe un traseu de circa zece kilometri, prin cartierele Circumvalațiunii, Calea Torontalului și Calea

Şi acest protest a fost pașnic – ca toate celelalte organizate, în această perioadă, la Timişoara –, majoritatea participanților fiind tineri, studenți, dar au fost şi oameni mai în vârstă și familii cu copii.

Manifestanții au anunțat că vor reveni în fața Operei astăzi, de la ora 19, invitând protestatarii să vină organizat, din cartiere, pentru ca, pe drum să-i ia şi pe alţii alături de ei. Studenții au anunţat şi ei că se întâlnesc în Complexul Studențesc, de unde vor veni încolonați spre Piaţa Victoriei.

Print Friendly, PDF & Email