Mii de cărţi în limba franceză, distribuite gratuit în şcoli din România

Membrii unei asociaţii din Franţa vor distribui în şcoli şi licee din 13 localităţi din România, printre care şi Timişoara, peste 8.600 de cărţi în limba franceză. Pentru a-i încuraja pe tinerii români să citească în limba franceză.

 

Membrii Asociaţiei pentru Distribuţia Internaţională de Cărţi, Lucrări şi Reviste Francofone (ADIFLOR) se vor afla din nou în România, între 19 şi 27 februarie, pentru a distribui 8646 de cărţi pentru copii şi adolescenţi, în 54 de şcoli şi licee din 13 oraşe şi comune, anunţă Institutul Francez din Timişoara.

Sprijinind această acţiune – aflată la cea de a 5-a ediţie –, Institutul Francez din România transmite că urmăreşte să reafirme şi să întărească sprijinul acordat reţelei de instituţii de învăţământ bilingve din sistemul preuniversitar, dar şi să determine celelalte şcoli şi licee să acorde mai multă importanţă limbii franceze în procesul de formare a tinerilor, să mărească expunerea elevilor lor la cultura franceză în viaţa de zi cu zi.

Institutul Francez din România a subvenţionat o parte dintre costurile de achiziţie a cărţilor pentru cele cinci licee bilingve participante la acţiune. Totodată, anunţă că va testa, în curând, un dispozitiv pentru cărţile electronice (ebook reader) oferit de ADIFLOR, care va putea fi propus ca instrument pedagogic în şcolile bilingve.

Între 19 şi 27 februarie, cărţile vor fi livrate la Bacău, Braşov, Bucureşti, Carei, Cluj-Napoca, Deva, Iaşi, Negreşti-Oaş, Piatra Neamț, Pufeşti, Râmnicu Sărat, Satu-Mare şi Timişoara.

Volumele achiziționate acoperă o gamă largă de genuri și domenii – de la beletristică la literatura de specialitate, de popularizare a științei, dicționare, manuale, povești și jocuri. Antenele Institutului Francez din România, aflate la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, sunt puncte de livrare. Cu această ocazie, se vor organiza întâlniri cu profesorii de limba franceză şi evenimente având ca scop mărirea coeziunii comunităţilor francofone şi francofile din aceste localităţi”, anunţă Teodora Ichim, de la Institutul Francez din Timişoara.

ADIFLOR este o asociaţie non-profit al cărei scop este să înlesnească accesul publicului tânăr la cartea în limba franceză, să pună în evidenţă diversitatea culturală a spaţiului francofon şi să încurajeze solidaritatea şi acţiunea solidară.

De la înfiinţarea, în 1985, s-a implicat în peste 1.500 de proiecte în întreaga lume. În fiecare an, prin intermediul ei, mai mult de 200.000 de volume au îmbogăţit fondurile de publicaţii ale unor biblioteci publice, centre de documentare şi instituţii de învăţământ din ţări francofone şi francofile”, spun reprezentanţii organizaţiei.
Instituţiile care doresc să-şi procure cărţi în limba franceză le pot comanda online, pe platforma www.adiflor.org. Ele vor vărsa o contribuţie simbolică la achiziţionarea lucrărilor –1,50 euro pentru fiecare volum, în cazul României.

Print Friendly, PDF & Email