Mihai Tudose: „Intervenția de azi-noapte a fost axată pe salvarea vieților, tratarea răniților și pe degajarea căilor de acces”

Premierul Mihai Tudose declară că, în ultimele ore, intervenția autorităților în județele afectate s-a axat pe salvarea vieților, tratarea răniților, degajarea căilor de acces și restabilirea funcționalității transportului feroviar și alimentării cu energie electrică și gaze.

 

O estimare completă, din punct de vedere valoric, nu este gata. (…) Intervenția de azi-noapte a fost axată pe salvarea vieților, tratarea răniților și pe degajarea căilor de acces și restabilirea funcționalității părții de CFR, Electrica, Gaze. Încă mai sunt persoane blocate în diverse locuri, oameni care au fost la munte. (…) În fapt, au fost peste 300 de arbori căzuți, 137 – 140 de acoperișuri de imobile luate, 42 de tronsoane de cale feroviară, sute de localități fără curent electric. Se acționează, s-a acționat toată noaptea intens și sperăm ca astăzi să înlăturăm aceste efecte”, a declarat Mihai Tudose, la Radio România Actualități, preliuat de Agerpres.

Primul-ministru a subliniat că urgența numărul unu o reprezintă persoanele rănite, iar a doua, restabilirea circulației feroviare. „Acum se circulă, dar cu greutate. Au fost înlocuite locomotivele electrice cu locomotivele Diesel, unde au picat liniile de contact s-a degajat calea de rulare și s-a trecut pe Diesel. Din punct de vedere aerian, totul este în regulă, se zboară. Acționează acum peste 100 de echipe de intervenție în județele afectate, sunt 500 de localități, cu aproape 200.000 de locuitori, fără energie electrică, sunt aproape 100 de echipe de intervenție de la operatorii de energie care încearcă să restabilească rețelele. Iar, de acum, dimineață, doamna ministru de Interne Carmen Dan este în Banat și începe evaluarea efectivă a pagubelor pentru a putea interveni de la nivel guvernamental cu ajutoare de calamități pentru localități și pentru oamenii care au fost afectați. (…) Eu rămân la București pentru coordonare, dacă mai e nevoie”, a explicat prim-ministrul.

Mihai Tudose a adăugat că pentru sprijinirea cetățenilor afectați de vijelie acționează și centrele de urgență, la nivel județean: „La nivel guvernamental, acum, dimineața, toți prefecții, toți primarii fac inventarul cât de cât complet și vor trimite, la nivelul Prefecturilor, necesarul. Repet, Guvernul este pregătit să intervină și să onoreze aceste solicitări, cu orice e nevoie.”

Mihai Tudose a precizat că reprezintă o prioritate punerea în practică a unui sistem eficient de alarmare. „Nu se poate lua pe planeta asta o măsură fizică împotriva unei furtuni, unui viscol sau… Ceea ce va fi o prioritate, începând cu ziua de astăzi, să stabilim un sistem de alarmare funcțional. Este o idee, m-am sfătuit și azi-noapte cu specialiștii, ca, prin intermediul intermediul rețelelor de telefonie mobilă, toți cei aflați în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene extreme să primească o avertizare pe telefon și aici va trebui să lucrăm cu ISU și cu operatorii de telefonie mobilă”, a mai declarat șeful Guvernului.

Referindu-se la modul cum s-a derulat intervenția în zonele afectate, premierul a menționat că, alături de echipele ISU, Jandarmi, Electrica, CFR, s-a aflat și Armata: „Azi-noapte, au fost, în afară de echipele de intervenție de pe utilitățile de energie, de la Electrica, de la CFR, au fost efectivele ISU, jandarmi și Armata. Armata a stat la dispoziția echipelor de intervenție în orice minut, a intervenit la Timișoara, în principal, și acum, pe lumină, sunt disponibili cu tot ceea ce le stă în putință.”

În opinia sa, având în vedere cum funcționat sistemul de intervenție azi noapte, „suntem spre bine: „Suntem pe drumul cel bun. Cel mai mult a contat, azi noapte, și factorul uman, disponibilitatea de a se implica. Nu a fost nevoie să cheme nimeni niciun medic la serviciu, au venit toți, de la nivel de director de spital, la asistentă medicală, au fost foarte multe exemple de solidaritate umană. Și la nivel de Electrica, CFR, toată lumea a venit la treabă, inclusiv la ISU, jandarmi, toată lumea a fost prezentă.”

Premierul a amintit că la nivelul MAI există un plan în derulare în ceea ce privește dotarea cu mijloace de intervenție: „La nivelul MAI, la nivelul ISU, o să aveți în curând o surpriză plăcută, fiindcă, așa cum am promis, este o prioritate, una din marile, marile necesități ale țării să fim pregătiți pentru tot ceea ce se poate face față, uman vorbind, toată țara, toate regiunile să aibă tot ce le trebuie, tot ceea ce există din punct de vedere tehnic pentru a interveni în aceste cazuri.”

Print Friendly, PDF & Email