Mihai Tudose a rămas încă o zi în Timiș: „Aștept dosarele emise de autorități în baza cărora acordăm prima tranșă de ajutor”

Premierul Mihai Tudose a anunţat că își va continua şi azi deplasarea de lucru în Timiș, județ sever afectat de furtuna de duminică din vestul țării, adăugând ca va pleca din zonă când autoritățile locale vor finaliza dosarele de evaluare a pagubelor care vor sta la baza întocmirii hotărârilor de guvern prin care se va acorda prima tranșă de ajutoare.

 

„Le-am spus foarte clar că nu plec de aici decât cu dosarele pentru proiectele de hotărâre de guvern emise de către autoritățile locale pentru prima tranșă de ajutor de calamitate. (…) Începem cu părțile de utilitate publică”, a declarat Mihai Tudose, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, declaraţie preluată de Agerpres.

Întrebat dacă a discutat cu primarul Timișoarei, Nicolae Robu, pe tema panoului de la intrarea în oraș dinspre Lugoj, care a căzut peste o mașină al cărei șofer și-a pierdut viața, premierul a spus: „Nu i-am solicitat decât ca, până mâine (19 septembrie – n.r.), să facă inventarul pagubelor, în special la obiectivele de utilitate publică, școlile, grădinițele, dispensarele, ce mai e nevoie. (…) În rest, alt dialog cu domnia sa, iertați-mă, dar nu cred că-și are rostul. Apropo de declarația mea sau și a domniei sale, reacția mea ca o replică la o acuză de-a lui că autoritățile centrale nu știu ce fac. Domne’, nu vrei să te ocupi de curtea ta sau măcar hai să vorbim despre vinovății după ce terminăm cu ce avem acum. (…) Păi dacă tot ai o ocupație, ocupă-te și explică-ne de ce a căzut chestia aia, care clar e prost făcută și e făcută cu autorizație de la primărie, din oraș. Asta a fost discuția și replica mea. El avea o altă preocupare, în loc să se ocupe de ce e în oraș. Eu sunt în Timișoara acum și credeți-mă că e dezastru încă.”

Întrebat în legătură cu modul în care reprezentanții Enel au intervenit după furtuna de duminică, premierul a continuat criticile aduse reprezentanților din zonă ai acestei societăţi: „Am constatat că firma de mentenanță sau de reparații, că nu mai e capabilă nicio firmă românească să lege două sârme, trebuie să o facem cu nu știu ce firmă de prin Italia. Dimineață s-au gândit că poate ar fi bine să aducă pe zona Banatului, zona afectată, niște echipe de prin alte zone ale țării, orice, numai bine nu. S-a plâns reprezentantul de aici: «Domne’, noi avem foarte mulți clienți.» Poate tocmai asta e problema, că i-am lăsat cu toții să se extindă mai mult decât îi țineau pingelele. Și dacă după 24 de ore lucrurile stau încă în halul acesta, eu cred că avem o problemă gravă.”

Mihai Tudose a adăugat că în legătură cu acest subiect ține legătura, din oră în oră, cu ministrul Energiei, Toma Petcu. „Face și domnia sa toate presiunile posibile. Vorbim, totuși, de o firmă privată, dar vorbim și de siguranță națională. Fiindcă am constatat în Timiș, am vorbit și cu domnul inspector-șef de la Inspectoratul Școlar, sunt 20 de școli inutilizabile din cauza pagubelor materiale, acoperișuri smulse, geamuri și așa mai departe, dar sunt și alte 50 și ceva de școli unde nu se poate relua procesul de învățământ fiindcă nu mai au electricitate”.

Premierul Mihai Tudose a apreciat implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă reprezentanții instituțiilor statului, ISU, SMURD, personal medical, lucrători CFR, în cadrul intervențiilor avute după furtuna care a afectat vestul țării.

Print Friendly, PDF & Email