Mihai Necolaiciuc, achitat în dosarul “banilor pentru inundaţii”

Dosarul vizează şi prejudicii importante produse pe raza Regionalei C.F.R. Timişoara

om pe linii de trenJudecătoria Sectorului 1 l-a achitat pe fostul director general al C.F.R., Mihai Necolaiciuc, în dosarul în care este acuzat pentru o fraudă de 2,7 milioane euro, în legătură cu achiziţionarea unor bunuri în cadrul unui proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000. Dosarul, care vizează prejudicii produse şi pe raza Regionalei C.F.R. Timişoara, a rămas deocamdată fără vinovaţi.

 

Fostul director C.F.R. a mai scăpat de un dosar

Judecătoria Sectorului 1 a dispus, marţi, achitarea lui Mihai Necolaiciuc pentru infracţiunea de utilizare a cre­ditului garantat din fonduri publice, destinat reconstruirii infrastructurii afectate de inundaţii în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordat, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au revocat măsura preven­tivă care fusese dispusă în cazul lui Necolaiciuc, respectiv cea a obligării de a nu părăsi Bucureştiul, şi au dispus ridicarea sechestrului instituit în 28 iulie 2009, de către D.N.A., asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Ne­colaiciuc. Şi Viorica Olăeru, fost direc­tor al Direcţiei Economice din C.F.R., a fost achitată prin decizia de marţi a Judecătoriei Sectorului 1.

Soluţia dată de Judecătoria Secto­rului 1 nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.

Mihai NecolaiciucÎn acest doar, în mai 2011, procu­rorii D.N.A. au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţio­nale de Căi Ferate C.F.R. S.A., la acel moment în stare de arest preven­tiv. El era acuzat de infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii un con­tract de finanţare pentru realizarea “Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor”, care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

În ceea ce priveşte C.N.C.F.R. S.A., finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane de euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţio­narea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate. Fondurile necesare ram­bursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Minis­terului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei.

În aceste condiţii, spun procurorii, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, o parte din conducerea de atunci a C.F.R. a utilizat suma de 86.099.721.567 de lei (aproximativ 2.754.728 de euro), provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Concret, au fost avizate 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale, fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipa­mente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende etc).

Pentru a recupera paguba creată, procurorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile, atât din România, cât şi din SUA.

Din creditul “incriminat” trebuiau să se reabiliteze 22 de kilometri de cale ferată în Timiş. Cu finanţarea obţinută de la Ban­ca Europeană de Investiţii ar fi trebuit să se facă lucrări şi pe raza Regionalei C.F.R. Timişoara, unde a fost prevăzută reabilitarea a apro­ximativ 22 de kilo­metri de cale ferată din zonele afectate de inundaţii sau în pericol de a fi afec­tate de inun­daţii.

De altfel, Necolaiciuc pare să fi avut o relaţie foarte specială cu Regio­nala C.F.R. Timişoara. Când a fost reţinut în SUA, pentru a fi extrădat, i-a declarat procu­rorului federal Jesus Casas, care se ocupa de cazul său, că ar fi ordonat un control în vara lui 2003, la Regionala Ti­mişoara, unde ulterior au fost desco­perite mari ile­galităţi.

Într-un document depus la dosar, Mihai Necolaiciuc povestea cum i-a dat afară pe toţi cei din conducerea Regio­nalei şi că, ulterior, trei directori suc­ce­sivi ai Regionalei timişorene ar fi murit în condiţii suspecte, lucru care nu se potriveşte cu realitatea. Conform lui Necolaiciuc, cineva „ar fi încercat să şteargă urmele afacerilor de la Timi­şoara”. Legat de acest caz şi de „morţi­le suspecte”, Mihai Necolaiciuc a de­clarat, enigmatic, că „nimic nu este întâmplător în lumea asta”.

“Din punctul meu de vedere, felul în care sunt instrumentate aceste dosare este dezamăgitor. Până la urmă, la nivel local, pentru o serie de achiziţii făcute în acei ani la Regionala Timi­şoara au fost condamnaţi foşti direc­tori din Regională, în timp ce Neco­lai­ciuc e achitat. Pe ansamblu, prejuiciul produs în acei ani a fost foarte mare şi nu ştiu cum ar mai putea fi recuperat. Ştiu că un banal mouse de 8 – 10 lei cos­ta la C.F.R. peste 50 de lei. Eu nu cred însă că aceste achiziţii s-ar fi putut face fără sprijin din partea unor respon­sabili din Ministerului Transporturilor”, spune Constantin Petreanu, liderul sindical timişean al Federaţiei Sindi­cale Feroviare Drum de Fier.

Print Friendly, PDF & Email