„Migrații. Homo viator”, expoziţie accesibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere

Muzeul Național de Artă Timișoara găzduieşte, la începutul lunii iunie, expoziția Migrații. Homo viator, a artistei Alina Cioară, un proiect de artă contemporană accesibil și persoanelor cu deficiențe de vedere.

 

Expoziţia Migrații. Homo viator va avea loc în perioada 1-10 iunie, în spațiul dedicat expozițiilor temporare, de la etajul II al Palatului Baroc, din Piața Unirii, nr. 1.

„Expoziția artistei Alinei Cioară este un demers complex și conceptual care reunește trei etape distincte de creație artistică, continuând două proiecte precedente: o primă lucrare realizată la vârsta de 18 ani și un proiect prezentat la Centre Pompidou, în 2007. Astfel, expoziția devine un moment de reflecție (auto)referențială, de întoarcere la vechi preocupări tematice și paradigme vizuale, de închidere a cercului, prezentarea unui proiect artistic la Timișoara cu tematica migrației nefiind deloc întâmplătoare, în contextul actual al orașului din România cu poziția cea mai căutată pe harta migrațiilor către Europa vestică. Cele trei capitole ale expoziției propun teme contemporane într-o stilizare interdisciplinară, acestea fiind denumite Departure, F(l)ight, Transition. (…) Ca particularitate, expoziția se adresează și persoanelor cu deficit de vedere, preocupare continuă a practicii artistice ale Alinei”, subliniază Antigona Silvia Rogozea, teoretician de artă și curator al expoziției.

Pe lângă expoziţia va fi organizată şi o întâlnire a artistei cu publicul, întâlnire propusă de Andreea Foanene Petcu, co-curator al expoziției, în cadrul seriei Artists Talk/ Outdoor Sessions, în data de 2 iunie.

Pe perioada expoziției, Alina Cioară va organiza, în parteneriat cu Liceul Teoretic Special ”Iris” Timisoara, ateliere dedicate copiilor și persoanelor cu deficiențe de vedere.

Proiectul este găzduit de Muzeul de Artă Timișoara, sprijinit de Consiliul Județean Timiș și susținut de Asociația Jaques de Molay din Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email