#MeToo zguduie (inclusiv) Franța, în proiecţie şi dezbatere la Timişoara

Institutul Francez din Timișoara invită publicul la o proiecție și o dezbatere despre mișcarea #metoo, în siajul Festivalului de Film Francez care, în acest an, aduce în prim-plan realizatoare, actrițe și personaje feminine memorabile. 

 

Miercuri, 7 octombrie, de la ora 18.30, în Aula Magna a Universității de Vest, va avea loc proiecția documentarului #MeToo zguduie (inclusiv) Franța, scris de jurnalista Annette Lévy-Willard, care va fi prezentă la eveniment, și realizat de Anne Richard. Evenimentul este organizat de Institutului Francez din Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara.

Filmul, care a avut premiera la televiziunea franceză în 15 septembrie, va fi urmat de o discuție despre ceea ce se întâmplă în Franța, dar și despre situația actuală din România, o discuţie la care vor lua parte autoarea, Annette Lévy-Willard, Diana Mădroane conferenţiar la Facultatea de Litere a UVT, și artista Anca Gyemant. Discuția va fi moderată de Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din Timișoara.

„La început, francezii au crezut că este vorba despre o poveste care nu are legatură cu Franța. Mai întâi a fost dosarul Harvey Weinstein, după numele producătorului de la Hollywood condamnat la 23 de ani de închisoare pentru viol și agresiuni sexuale. Apoi au urmat milioanele de twet-uri #MeToo, aceste două cuvinte prin care americancele au declarat primele faptul că sunt victime ale comportamentelor deplasate, ale hărțuirilor sau agresiunilor sexuale”, spun organizatorii dezbaterii de la Timişoara.

În timp ce #MeToo făcea înconjurul lumii, în toate limbile, preluat și de către femeile din Spania, Pakistan, Chile, de femeile musulmane de la Mecca, de călugărițele de la Vatican, de femeile evreice ultra-ortodoxe de la Ierusalim, și în timp ce detrona bărbați influenți (începând cu patronul de la Uber până la animatorii foarte cunoscuți din televiziunea americană, de la comitetul Nobel pentru literatură la candidatul la președinție în Coreea de Sud sau la ministrul Afacerilor Externe în India…), „în Hexagon, versiunea #Balancetonporc («Denunță-ți porcul») era la stadiul de glumă dezagreabilă. Totuși, timp de doi ani, departe de sfera presei, ceva s-a întâmplat în Franța”.

Filmul va avea subtitrare în limba română, iar dezbaterea va fi tradusă simultan, la căști. Pentru a respecta măsurile sanitare în vigoare, organizatorii anunță că purtarea măștii este obligatorie pe toată durata proiecției și a dezbaterii, iar numărul de locuri este limitat. Rezervarea este obligatorie și se face prin completarea unui formular.

Print Friendly, PDF & Email