Metodele de “albire” a banilor obţinuţi de crima organizată s-au diversificat

Cum actualul climat economic continuă să favorizeze marea infracţionalitate, fonduri uriaşe au fost obţinute în ultimii ani de reţelele de crimă organizată, din operaţiuni de extorcare, speculaţii la bursă sau trafic de droguri şi persoane. Cum şefii marilor grupări infracţionale aveau nevoie de albirea rapidă a banilor negri rezultaţi din infracţiuni, spălarea de bani a continuat să fie una dintre cele mai profitabile îndeletniciri, fiind create reţele de crimă organizate specializate exclusiv pe acest gen de tranzacţii, ce au scopul de a da aparenţa obţinerii prin mijloace cinstite a fondurilor rulate de infractori. De la site-uri de poker, tranzacţii bancare offshore şi până la afaceri ce au implicat nu o dată demnitari şi şefi de stat, modurile de spălare a banilor negri s-au diversificat, devenind tot mai greu de depistat.

“Spălătoriile” Ndrangheta

spalare de baniUn val de arestări făcute la începutul acestui an a dovedit faptul că una dintre cele mai puternice grupări mafiote din Europa, mafia calabreză Ndrangheta, şi-a înfiinţat departamente sau celule care se ocupau exclusiv cu spălarea banilor. O parte din aceste subunităţi au fost depistate şi destructurate în luna ianuarie a acestui an, când poliţiştii italieni şi germani au arestat 35 de persoane acuzate de spălare de bani în beneficiul Ndrangheta, alte cinci mandate de arestare fiind emise pe numele unor suspecţi din Canada şi Australia.

“Am atins una dintre cele mai puternice structuri centrale ale Ndrangheta, specializată pe spălarea de bani. Ndrangheta este pe punctul de a fi constrânsă să se reorganizeze. Aceste persoane arestate, suspectate de extorsiune, trafic de droguri şi spălare de bani vor sta ani buni după gratii”, a declarat, cu ocazia arestărilor făcute, colonelul Carlo Pieroni, purtătorul de cuvânt al Carabinierilor din Calabria, în sudul Italiei. Unul dintre bărbaţii arestaţi în Italia pentru spălare de bani a rămas ascuns într-un buncăr timp de mai multe ore, negociindu-şi predarea cu Poliţia.

“I-am încercuit casa care se află la ţară. Se ascundea într-un buncăr sub casă şi am negociat să îl determinăm să iasă şi să îl arestăm pentru a evita folosirea ciocanelor pneumatice ca să îl dezgropăm”, a declarat Carlo Pieroni. Persoanele arestate în Germania, precum şi cele vizate de mandate de arestare în Canada şi Australia au fost acuzate că au spălat bani ai Mafiei provenind din Italia în activităţi legale, cum ar fi magazine sau mici întreprinderi de construcţie.

Printre “spălătorii” arestaţi din subordinea Ndrangheta s-a numărat şi fostul primar al orăşelului Stirling, din Australia, Tony Vallelonga. Acesta a emigrat din Calabria în Australia, în urmă cu peste 30 de ani şi a fost primar în Stirling din 1996 până în 2005.  

Ndrangheta este considerată una dintre cele mai puternice şi sângeroase dintre cele patru familii mafiote italiene. Potrivit datelor din 2010 ale institutului italian specializat în studierea fenomenelor de crimă organizată Eurispes, cifra de afaceri anuală a Ndrangheta atinge circa 44 de miliarde de euro, graţie în special traficului de droguri şi arme. Toţi aceşti bani trebuie însă albiţi pentru a fi folosiţi.

Ndrangheta reprezintă un motiv de îngrijorare din ce în ce mai mare şi pentru Statele Unite, procurorul general adjunct al SUA, Mark Filip, declarând că gruparea devine o ameninţare serioasă pentru puterea legii şi că autorităţile americane vor acţiona în consecinţă.

Câştigurile anuale ale grupării sunt estimate ca fiind echivalentul a 3% din economia Italiei şi jumătate din cea a ţărilor mai slab dezvoltate. Mark Filip apreciază că Ndrangheta este un exemplu despre cum un grup de crimă organizată poate ajunge un conglomerat global multimiliardar. Spre deosebire de mafia siciliană, care a făcut numeroase afaceri cu droguri în anii '80, 'Ndrangheta, bazată pe relaţii de familie, a fost afectată de faptul că diverşi membri au cooperat cu autorităţile. Cu puţine excepţii, gruparea a evitat crimele la nivel înalt specifice Cosa Nostra din anii '90.

Spălare de bani prin site-uri online de poker

O modalitate inedită de spălare de bani a ieşit la iveală în acest an odată cu anunţul F.B.I. că a închis cinci dintre cele mai mari site-uri de poker on-line din lume, printre care Full Tilt Poker, Absolute Poker şi PokerStars, proprietarii acestor firme fiind acuzaţi de fraude bancare şi spălare de bani. Mai mult, 75 de conturi bancare, din 14 ţări, au fost blocate, existând suspiciunea că ar fi fost folosite în procesul de spălare de bani. Proprietarii site-urilor de pariuri sunt acuzaţi că au păcălit băncile americane să primească plăţi de la clienţi, în condiţiile în care pe teritoriul SUA este interzis să joci poker on-line. Se vorbeşte despre blocarea unei sume de trei miliarde de dolari, reţinută pentru spălare de bani, penalităţi şi taxe din partea acuzaţilor. “Acuzaţii, cunoscând faptul că afacerile lor cu clienţi ameri-cani, cu bănci americane, erau ilegale, au încercat să fenteze acest fapt. Au minţit băncile asupra adevăratei naturi a afacerilor lor. Apoi, acuzaţii au găsit bănci dispuse să fenteze legea, contra unui comision. Aceşti acuzaţi au pariat că îşi vor putea continua schema, dar au pierdut”, a declarat un oficial al F.B.I., făcând referire la legea votată în 2006 de congresul american care interzice pariurile online.

Cu toate acestea, majoritatea site-urilor au găsit modalităţi de a eluda această lege folosind bănci străine, iar site-urile închise de F.B.I. au şi fost redeschise. Astfel, pentru clienţii din restul lumii, mai puţin SUA, deci şi din România, casele de pariu şi-au făcut site-uri noi de poker, care pot fi accesate la adresele www.pokerstars.eu şi www.fulltilt-poker.co.uk.

Print Friendly, PDF & Email