Metodă revoluţionară în tratarea diabetului: Clonarea, folosită pentru a produce celule suşă umane

Testare diabetCercetătorii americani au conceput o nouă metodă de tratare a diabetului, considerată revoluţionară, după ce au reuşit să obţină prin clonare celule suşă umane din celule tegumentare prelevate de la o pacientă în vârstă de 32 de ani.

 

Prin această reuşită, oamenii de ştiinţă s-au apropiat şi mai mult de unobiectiv considerat crucial în medicină, şi anume crearea de celule suşă care se potrivesc perfect cu ADN-ul pacientului, cu scopul de a trata anumite boli, informează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax. Savanţii din New York au folosit o tehnică de clonare pentru a obţine celule producătoare de insulină şi care conţin ADN-ul unei femei bolnave de diabet. Ei au utilizat celule tegumentare prelevate de la o pacientă de 32 de ani diagnosticată cu diabet de tipul 1 pentru a obţine celule suşă compatibile cu ADN-ul pacientei.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această tehnică oferă un material perfect din punct de vedere al potrivirii genetice ce va putea fi folosit în cursul transplanturilor. Metoda ar putea contribui în viitorul apropiat la tratarea diabetului de tipul 1, o boală diagnosticată de obicei în copilărie şi care reprezintă aproximativ 5 % din totalul cazurilor de diabet din Statele Unite ale Americi.

În zilele noastre, persoanele diagnosticate cu diabet de tipul 1 – o boală care ucide celulele producătoare de insulină de la nivelul pancreasului – îşi injectează insulină sau folosesc pompe ce administrează subcutanat acest hormon, de care organismul are nevoie pentru a controla glicemia.

Tehnica savanţilor din New York asigură material compatibil genetic pentru înlocuirea celulelor folosite la transplant, după cum precizează Dieter Egli, de la New York Stem Cell Foundation Research Institute din New York, coordonatorul acestui studiu.

Print Friendly, PDF & Email