Meryl Streep spune că Walt Disney era antisemit şi sexist

82nd Annual Academy Awards - ArrivalsMeryl Streep, care i-a înmânat marţi Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din “Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii”, l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi antisemite.

 

În discursul ce a însoţit înmânarea premiului, Meryl Streep a pus accen­tul pe atitudinea „bigotă” faţă de femei a lui Walt Disney, reflectată în strate­giile companiei sale de producţie, po­trivit contactmusic.com.

Unii dintre asociaţii acestuia au re­latat că Walt Disney nu agrea femei­le”, a declarat actriţa, înainte de a-i în­mâna premiul Emmei Thompson. „Dis­ney, care a adus bucurie, după cum ştim, în viaţa a miliarde de oameni a fost probabil rasist (…) sau a avut anumite înclinaţii rasiste. El a format şi a susţinut un grup de lobby antisemit din industrie. Şi a fost, fără îndoială, după cum arată strategiile companiei sale, un bigot sexist”, a continuat actriţa.

Aceasta şi-a exemplificat afirma­ţiile citând dintr-o scrisoare din 1938 a lui Walt Disney, adresată unei tinere din Arkansas, care dorea să participe la un program de formare în domeniul creării desenelor animate. „Femeile nu au nicio contribuţie creativă în legătu­ră cu pregătirea desenelor animate pentru proiectarea pe marele ecran, de­oarece această sarcină este realiza­tă în întregime de tineri. Din acest mo­tiv, fetele nu sunt luate în considerare pentru şcoala de pregătire”, preciza Disney în scrisoare.

Meryl Streep a explicat că a ales acest discurs critic la adresa lui Dis­ney, „ca omagiu faţă de Emma (…) de­oarece este o feministă convinsă (…), ca şi mine!”.

Emma Thompson a primit premiul pentru cea mai bună actriţă în rol prin­cipal, la gala National Board of Review Awards, interpretând rolul lui P.L. Tra­vers, autoarea cărţii pentru copii Mary Poppins, în filmul Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii/ Saving Mr. Banks, regizat de John Lee Hancock. Filmul urmăreşte modul în care Walt Disney, interpretat de Tom Hanks, a ajuns să ecranizeze celebra carte pentru copii, după ce, iniţial, s-a lovit de împotrivirea autoarei.

Meryl Streep, născută în 1949, a câştigat în 2012 premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pen­tru interpretarea fostului premier brita­nic Margaret Thatcher, în filmul Doam­na de Fier/ The Iron Lady. Aces­ta a fost cel de-al treilea Oscar câştigat de Meryl Streep, după cele care i-au recom­pensat prestaţiile din Kramer contra Kramer şi Alegerea Sophiei. Streep are, în total, 17 nominalizări la Oscar. Cu filme precum Vânătorul de cerbi, Podurile din Madison County şi Julie şi Julia, Meryl Streep este o adevărată legendă a cinematografiei mondiale.

Emma Thompson, în vârstă de 54 de ani, a obţinut premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1993, pentru rolul din Întoarcere la Howard’s End, şi Oscarul pentru cel mai bun scenariu, pen­tru adaptarea cinematografică a romanului Raţiune şi simţire, de Jane Austen. Thompson este printre puţinii actori de la Hollywood care au fost no­minalizaţi la Oscar pentru un rol princi­pal şi un rol secundar, în acelaşi an, 1994, pentru două producţii diferite. În cazul actriţei Emma Thompson este vor­ba despre rolul principal din Rămăşiţele zilei şi rolul secundar din În numele ta­tălui. Actriţa britanică a fost recompen­sată şi cu o stea pe Walk of Fame din Hollywood, în august 2010.

Walt Disney (1901 – 1966), inovator al filmului de animaţie şi cofondator al studioului de producţie Walt Disney Com­pany, a fost nominalizat la 61 de premii Oscar şi la şapte premii Emmy, deţinând recordul pentru cele mai mul­te nominalizări la trofeele Academiei ame­ricane. Disney şi echipa sa au creat une­le dintre cele mai celebre filme din lu­me şi cele mai cunoscute personaje, in­clusiv pe cel pe care majoritatea îl con­sideră alter ego-ul său, Mickey Mouse.

Print Friendly, PDF & Email