La sfârşitul săptămânii trecute PDL Timiş a prezentat cele două proiecte cu care candidaţii PDL pentru alegerile interne din partid s-au prezentat joi după-amiază în faţa membrilor PDL Timiş pentru a-i convinge să le acorde votul vizând desemnarea candidatului care va reprezenta PDL-ul în cursa de anul viitor pentru alegerile prezidenţiale.
Constantin Ostaficiuc se pregăteşte pentru europarlamentare
Preşedintele PDL Timiş, Constantin Ostaficiuc, i-a însoţit joi în faţa jurnaliştilor pe cei doi candidaţi care îşi dispută rolul de prezidenţiabil al PDL în preparativele pentru alegerile de anul viitor.
Cu o abordare extrem de familiară la adresa ambilor candidaţi, Constantin Ostaficiuc a evocat în debut chestiunile de ordin organizatoric aflate acum pe ultima sută de metri pentru scrutinul intern de sâmbătă, în cadrul căruia se va vota în întreg judeţul Timiş în 11 secţii de votare.
Ostaficiuc a precizat şi că "la nivel judeţean nu am discutat susţinerea vreunuia dintre candidaţi. Fiecare membru va decide, iar cine va câştiga această competiţie e candidatul PDL la prezidenţialele de anul viitor. (…) Noi credem că dreapta trebuie să se unească în jurul PDL. Alegerile europarlamentare de anul viitor vor fi un barometru eficient al poziţionării fiecăruia în parte. Imediat după europarlamentare, trebuie să existe o discuţie pentru asigurarea unui candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale", a punctat Ostaficiuc, care a mai precizat şi că va lua o decizie tranşantă legată de participarea sa la scrutinul pentru europarlamentare până în data de 25 noiembrie. Ostaficiuc a punctat că va fi vorba despre o decizie motivată strict de considerente de ordin personal. Ulterior, în cadrul reuniunii de la Casa Adam Muller Gutenbrunn prilejuită de expunerea publică a proiectelor celor doi candidaţi, Ostaficiuc şi-a manifestat public intenţia de participa la alegerile interne din PDL, dar şi interesul pentru participarea la alegerile parlamentare de anul viitor.
Pledoarie pentru un alt mod de a face politică
Primul care şi-a expus succint proiectul de candidat a fost primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care a precizat că lucrează de multă vreme la acest proiect, care se intitulează "Societatea Vie – Proiect România 2020" şi că elementul definitoriu al proiectului este acela că el "raportează cetăţeanul la stat, şi nu statul la cetăţean" şi despre care a punctat că se distinge prin cele patru repere fundamentale: cetăţeanul, familia, patria, văzută ca o însumare de comunităţi şi Europa, percepută ca o însumare de naţiuni.
Referindu-se în continuare la elementele de particularitate ale proiectului pe care îl propune, Gheorghe Falcă a declarat că o abordare de factură eronată face ca în România dreapta să fie considerată elitistă şi stânga populară, în vreme ce situaţia este reprezentată aproape pretutindeni în lume prin reversul acestei maniere de percepţie.
"Sunt convins că nu se poate schimba rapid maniera de abordare a politicii. În proiectul pe care îl propun vorbesc despre valorile dreptei şi despre unificare. (…) Cred că oamenii de dreapta trebuie să se apropie mai mult de valori. Am sesizat că în societatea românească se face acum referire la Proclamaţia de la Timişoara", a declarat Gheorghe Falcă.
În ce priveşte discuţia despre necesitatea coagulării forţelor politice de dreapta, Gheorghe Falcă a opinat că reuşita unui proiect comun, care să implice susţinerea unui preşedinte de dreapta, presupune o unificare atât în interiorul partidului, cât şi o unificare a dreptei de opoziţie şi desemnarea unui candidat reprezentativ, toate aceste deziderate depinzând de opţiunea pentru un mod diferit de a face politică în comparaţie cu ultimii 23 de ani şi presupunând, etapizat, identificarea unui set comun de valori, asumarea acestora şi reprezentarea lor corectă la nivel social.
Argumente în favoarea unui plan strategic pe termen lung
La rândul său, Cătălin Predoiu s-a referit la proiectul pe care îl prezintă membrilor PDL ca la un proiect pe care l-a catalogat drept "realist şi pragmatic", întrucât acesta "pleacă de la realităţile prezente ale României şi de la nevoia valorificării atu-urilor României" şi vizează edificarea unei Românii prospere şi bine conduse, în care elementele esenţiale sunt "relansarea economică şi buna funcţionare a statului".
Potrivit afirmaţiilor lui Cătălin Predoiu, sub conducerea guvernului de stânga USL, în condiţiile unei suprataxări şi a generării unui blocaj economic, România devine din ce în ce mai puţin pregătită să ia parte cu succes la competiţia globală economică.
Soluţiile salvatoare, potrivit celor expuse de Cătălin Predoiu, le-ar putea constitui conceperea unui plan strategic pe termen lung, care să traverseze guvernările şi să se întindă pe mai multe cicluri electorale succesive, soluţie care ar impune un dialog politic constructiv, în detrimentul intereselor politice conjuncturale, astfel încât abordarea strategică pe termen lung să genereze "predictibilitate şi stabilitate".
Cătălin Predoiu a punctat faptul că valorile prioritare sunt reprezentate de Educaţie, "care este baza succesului oriunde în lumea contemporană" şi de Justiţie, care "trebuie să rămână independentă şi să se autoguverneze", în vreme ce o serie de atribuţii de ordin administrativ trebuie să intre în apanajul guvernării locale, care să confere autorităţilor locale mai multă autoritate.
Referindu-se la subiectul invocatei nevoi de unificare a dreptei, Cătălin Predoiu a declarat că este vorba despre un proces şi un parcurs în care "este greu de anticipat evoluţia fiecărui actor politic" şi că "lucrurile care trebuie făcute pentru unificarea dreptei nu ţin doar de PDL".
Ultimele comentarii