Medicii de la Spitalul „Victor Babeş” au lansat un chestionar gândit ca triaj online epidemiologic

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara şi Fundația de Ajutor Medical Profilaxis au realizat un chestionar care poate ajuta în prevenirea transmiterii comunitare a noului coronavirus în şcoli. Chestionarul a fost gândit ca fiind un triaj online epidemiologic ce se recomandă a fi realizat zilnic. „Bătăliile împotriva noului coronavirus ar trebui date în afara unităților sanitare”, atrage atenţia medicul Virgil Musta.

 

Începutul de an școlar a dus la apariția primelor cazuri de infecție cu noul coronavirus în rândul cadrelor didactice. În același timp, crește riscul dezvoltării de noi focare care se pot extinde foarte repede. Este afectată nu doar sănătatea copiilor, a părinților și bunicilor, dar și a profesorilor. În aceste condiții, transmiterea comunitară se poate intensifica, iar în doar câteva zile poate scapa de sub control, avertizează medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Medicii de la acest spital și Fundația de Ajutor Medical Profilaxis au realizat un chestionar online ce reprezintă un instrument de sprijin pentru părinți în momentul luării deciziei de a trimite sau nu copilul la școală. Chestionarul a fost gândit ca fiind un triaj online epidemiologic ce se recomandă a fi realizat zilnic. Completarea lui nu durează mai mult de două minute, transmit iniţiatorii.

Cu toții suntem îngrijorați de acest risc, cel al infectării cu noul coronavirus și uneori decizia de a trimite copilul la școală sau a-l îndruma este foarte dificil de luat. Există riscul să ne scape un amănunt care să fie esențial în evoluția ulterioară a evenimentelor”, spune doctorul Virgil Musta, coordonator al proiectului “Conectați pentru sănătate în timpul pandemiei de covid-19″.

Chestionarul cuprinde câteva date de identificare ale părintelui, dar și vârsta copilului. Mai multe întrebări sunt legate de contactele pe care le-a avut copilul în ultimele 14 zile și de prezența în ultimele două săptămâni a unor simptome asociate infecției cu noul coronavirus. O întrebare din cadrul chestionarului online este legată de posibilele boli cronice pe care le-ar putea avea copilul, avand drept consecință o forma severă în cazul unei infecții cu Sars-CoV 2. În urma completării formularului, sunt oferite şi o serie de recomandări.

„Încă de la începutul pandemiei am spus că bătăliile împotriva noului coronavirus ar trebui date în afara unităților sanitare. Dacă vom ajunge să luptăm doar în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pierderile noastre vor fi din ce în ce mai mari. Acest chestionar ne poate ajuta să prevenim, să începem lupta cât mai devreme. Să nu ajungem să acționam când e prea târziu”, mai spune doctorul Virgil Musta.

Formularul poate fi accesat folosind următorul link: http://fundatiaprofilaxis.ro/infopandemie-scoala/

 

Print Friendly, PDF & Email