Medici timişoreni, din nou în biserici, pentru a răspunde întrebărilor despre covid

Medicul Mihai Grecu, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe – SMURD Timiș, la Biserica Greco-Catolică din Lugoj. Foto: Asociaţia ATI Timişoara

Comunitatea medicală din Timișoara continuă campania „Trup și suflet pentru viață”, organizată în biserici catolice și greco-catolice. De data aceasta nu s-au limitat la lăcașuri de cult din Timişoara, ci o au existins-o şi în judeţ şi în Arad și, în premieră, într-o școală.

 

La inițiativa profesorului doctor Dorel Săndesc, președinte al Asociației pentru Anestezie şi Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu” Timișoara, mai mulți medici timișoreni au mers, în urmă cu două săptămâni, în mai multe biserici catolice din Timișoara unde, la finalul liturghiei de duminică, au discutat cu enoriașii, răspunzându-le întrebărilor legate de riscurile covid, de vaccinul anti-covid și de măsurile de prevenire.

La acţiunea precedentă, bisericile catolice care și-au deschis porțile medicilor pentru această acțiune fără precedent au fost Parohia I Cetate, Parohia II Fabric, Parohia III Elisabetin, Parohia IV Iosefin, Parohia V Mehala, Parohia VI Fratelia, Parohia VII Freidorf, Biserica Piaristă și Biserica Catolică Bulgărească „Notre Dame”. Medicii care au participat la acţiune au fost prof. dr. Dorel Săndesc, prof. dr. Cristian Oancea, prof. dr. Dan Lighezan, prof. dr. Bogdan Timar, conf. dr. Ovidiu Bedreag, conf. dr. Ovidiu Fira-Mladinescu, dr. Stela Iurciuc, dr. Virgil Musta și dr. Ciprian Gândac.

Dat fiind că această acțiune a avut impact, medicii timișoreni anunţă că au fost invitați în alte biserici din Timișoara, dar și din Arad, Lugoj, Deta și Sânnicolau Mare. „Enoriașii au salutat inițiativa medicilor și multe dintre întâlniri s-au terminat în aplauze. «Avem nevoie de exemple de oameni care se implică dincolo de fișa postului. Părerea mea este că inițiative ca aceasta modelează societatea în bine și contrabalansează eficient mareea de dezinformări din mass-media», i-a transmis părintele și protopopul Răzvan Oprișa profesorului dr. Dorel Săndesc, inițiatorul proiectului, după întânirea de la una dintre bisericile greco-catolice din Timișoara”, declară Alexandru Rogobete, de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara, implicat în organizarea acestei acţiuni. Enoriașii, mai spune el, le-au adresat întrebări doctorilor pentru a le clarifica aspecte ce țin de prevenția și tratarea covid, iar unii dintre preoți i-au invitat pe medici să vină și la alte biserici.

Astfel, duminică, 12 decembrie, echipa de medici s-a împărțit astfel încât să acopere patru localități. Prof. dr. Dan Lighezan, prof. dr. Cristian Oancea, prof. dr. Emilian Popovici, dr. Stela Iurciuc și prof.dr. Dorel Săndesc au fost în Timișoara la bisericile Milenium, Piaristă, Timișoara II, IV Iosefin și VII Freidorf. Dr Horia Cristian a participat la slujba de la Parohia Sega Arad, dr. Mihai Grecu a fost la biserica catolică și la cea greco-catolică din Lugoj, dr. Adelina Mihăiescu a fost la biserica din Feta, iar doctorii Negrea s-au întâlnit cu enroiașii din parohia Sânicolau Mare.

Campania a luat însă și o nouă direcție, aceea a întânirii cu cadrele didactice din școli. Astfel, dr. Ovidiu Bedreag a avut o întâlnire cu cadrele didactice de la Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc.

Echipa de medicii implicată în această acţiune intenționează să propună Inspectoratului Școlar Timiș organizarea mai multor astfel de întâlniri în școlile din judeţ.

Aceasta nu este prima acțiune voluntară de anvergură lansată de comunitatea medicală din Timișoara. Astfel, la iniţoativa Asociației pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” Timișoara, în primăvară a fost organizat primul Maraton al vaccinării, preluat apoi și în alte orașe ale țării. Medicii voluntari timișoreni au lansat și caravanele medicale de evaluare a stării de sănătate și caravanele vaccinării, destinate oamenilor din comunități izolate și persoanelor sau grupurilor vulnerabile (din aziluri de noapte, cămine de bătrâni, zone defavorizate din orașe).

Print Friendly, PDF & Email