Medici timişoreni au contribuit la înfiinţarea unui centru de microchirurgie reconstructivă în Polonia

Doi medici de la Universitatea de Medicină “Victor Babeş”, din Timişoara, sunt implicaţi în înfiinţarea unui centru de microchirurgie reconstructivă la Universitatea Poznan, recunoscută ca fiind unul dintre cele mai puternice centre de educație și cercetare medicală din Polonia. Cei doi au efectuat, demonstrativ, două operații microchirurgicale pe doi pacienți afectați de cancer.

 

Mihai Ionac si echipa mediciProf. dr. Mihai Ionac şi conf dr. Lucian Jiga, din cadrul Universităţii de Medicină “Victor Babeş”, din Timişoara, au fost numiţi Visiting professor ai Universităţii de Științe Medicale din Poznan, Polonia. Această universitate, cu o tradiție de peste 90 de ani, este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai puternice centre de educație și cercetare medicală din Polonia. 

Titlul academic de Visiting profesor stabilește o relație cu durata de un an între cadrul didactic și universitatea gazdă. Astfel, ciclul de vizite ale celor doi medici timișoreni la Poznan a început, în 28 octombrie, cu o sesiune de patru conferințe, având ca temă aplicațiile clinice și experimentale ale microchirurgiei reconstructive. Ulterior, dr. Ionac și dr. Jiga au efectuat demonstrativ două operații microchirurgicale, realizând o reconstrucție de limbă la un pacient afectat de cancer în acea zonă și, respective, o reconstrucție de mandibulă și de mucoasă a cavității orale, la un alt pacient cu cancer de mandibulă. Cei doi medici timişoreni anunţă că operațiile s-au desfășurat în condiții excelente, cu succes deplin. 
Colaborarea academică dintre Mihai Ionac şi Lucian Jiga și Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială  a Universității din Poznan survine în urma absolvirii de către medicii polonezi a mai multor cursuri de instruire în microchirurgie, desfășurate la Centrul de Microchirurgie Experimentală „Pius Brânzeu”.  De altfel, unul dintre membrii echipei de chirurgi polonezi, dr. Bartosz Mankovski, le-a transmis celor doi medici timişoreni că le mulţumeşte pentru ceea ce au făcut: “În Timişoara ne-aţi convins că putem să facem microchirurgie, acum însă ne-aţi deschis aripile. Mulţumim pentru ajutor şi pentru sfaturi, mulţumită vouă vom intra într-o era nouă a chirurgiei. În aceste zile am învăţat enorm. Avem atât de multe de făcut de acum încolo şi suntem fericiţi."

Print Friendly, PDF & Email