Medic pneumolog: „Pacienții cu cancer pulmonar se prezintă adesea la spital într-un stadiu avansat al bolii”

Dr. Emanuela Tudorache. Sursă foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Specialiști pneumologi ai Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara spun că, de multe ori, cancerul bronho-pulmonar cu care se prezintă bolnavii la medic nu mai permite decât un tratament paliativ şi avertizează în privinţa importanţei diagnosticării precoce.

 

Medicii pneumologi de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara atrag atenţia că este important că pacienții să se prezinte pentru consult de specialitate încă de la primele simptome astfel încât această patologie să poată fi diagnosticată în stadii incipiente și să permită administrarea unui tratament curativ.

Vorbim de pacienții care tușesc de mai mult de trei săptămâni, care au o scădere ponderală accentuată sau hemoptizie (spută cu sânge). Pacientul este internat pentru a putea realiza investigații complexe în vederea stabilirii unui diagnostic”, spune dr. Emanuela Tudorache, specialist penumolog, atestat în endoscopie bronșică, de la Spitalul „Victor Babeş”.

Pentru stabilirea unui diagnostic cert, adaugă ea. este adesea necesară realizarea unei endoscopii bronșice cu biopsie. Spitalul „Victor Babeș” deține unul dintre cele mai performante aparate pentru realizarea unei astfel de investigații. În plusmomentul de față există o colaborare cu un laborator de anatomie patologică din Oradea, iar probele prelevate de la pacienți pot fi trimise unui anatomopatolog specializat în cancer pulmonar care, prin intermediul unor teste de imunohistochimie și al unor teste genetice, poate realiza un diagnostic de precizie.

Aparat endoscopie bronşică. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Medicul Emanuela Tudorache spune că există mai multe tipuri de celule canceroase, iar pentru identificarea acestora se folosesc o serie de teste speciale, de imunohistochimie. „Prin intermediul unor teste genetice, oncologul poate stabili care este tipul de tratament cel mai indicat pentru fiecare caz în parte. Un alt avantaj este acela că, aceste investigații sunt gratuite, iar rezultatele biopsiei le primim între 5 și 10 zile. În funcție de tipul celulei și de stadiul bolii, putem vorbi fie de o intervenție chirurgicală, pe care o realizează chirurgii noștri, fie de administrarea de chimioterapie sau radioterapie, terapie țintită, imunoterapie, fie, în cazurile cele mai avansate, de terapii paliative. Este foarte important să știm tipul celulei maligne pentru că în funcție de această se administrează tratamentul, care poate ajunge și la 7000 de euro pe lună”, explică medicul specialist penumolog Emanuela Tudorache.

Cancerul pulmonar este, în Europa, al doilea cel mai răspândit tip de neoplasm. Majoritatea neoplaziilor pulmonare sunt diagnosticate la pacienți cu vârstă de peste 65 de ani. Cancerul pulmonar provoacă peste 1,6 milioane de decese în fiecare an, iar rata de supraviețuire la 5 ani este de sub 20%.

 

 

Print Friendly, PDF & Email