Medic Mihai Gafencu, la redeschiderea creşelor şi grădiniţelor: „Supravegheaţi starea de sănătate a copiilor”

Foto: Televiziunea Medicală

Redeschiderea creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor constituie un moment important în contextul stării de alertă impusă de pandemia de coronavirus, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş. Aceştia recomandă tratarea situaţiei cu maximă atenție și seriozitate şi o colaborare strânsă între părinți, personalul medical, didactic și de îngrijire.

 

„Etapa acesta nu trebuie să provoace îngrijorare sau panică în rândul parinților, atâta timp cât sunt respectate regulile de prevenție pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Sars-CoV-2”, declară reprezenţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.

Aceştia atrag atenţia că momentul redeschiderii unităților de învățământ preșcolar se suprapune cu o patologie specifică primăverii (alergii, viroze) care poate da simptomatologie asemănătoare cu cea produsă de infecția cu coronavirus, fapt confirmat și de profesorul universitar dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara. Conform recomandărilor acestuia, părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție starea de sănătate a copiilor, iar în cazul în care cei mici prezintă febră sau simptome respiratorii (tuşesc ori le curge nasul), să evite expunerea lor în colectivitate și să se adreseze medicului, în vederea stabilirii diagnosticului și a conduitei medicale care se impune.

Pentru evitarea aglomerării excesive a unităților de primiri urgențe, adresabilitatea în caz de nevoie se va face gradual, începând cu medicul de familie, în caz de necesitate, Centrele de Permanență, iar în cazuri deosebite sau de o gravitate sporită, Spitalul pentru Copii Timișoara.

„Facem apel la răbdarea și înțelegerea părinților, asigurându-i că fiecare caz va fi tratat cu maximă seriozitate și profesionalism”, transmite DSP Timiș. Aceasta anunţă că va verifica, prin personalul de specialitate, modul de punere în aplicare a normelor sanitare, la nivelul unităților de învățământ mai sus-menționate.

Se vor urmări în principal efectuarea triajului epidemiologic, asigurarea circuitelor corespunzătoare, existența substanțelor dezinfectante avizate, atât pentru suprafețe cât și pentru mâini, a materialelor de igienă individuală și de curațenie, în cantitate suficientă, dotarea cu echipament de protecție complet a personalului de îngrijire și utilizarea acestuia corespunzător cu activitățile desfașurate.

Totodată, în atenția inspectorilor Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Timiș va sta și verificarea modului în care este respectată distanțarea fizică și suprafața alocată fiecărui copil.

„Precizăm că aceste controale au în primul rând rol de consiliere și îndrumare pentru a preîntâmpina apariția evenimentelor epidemiologice cu impact negativ pe sănătatea populației”, mai spun oficialii DSP Timiş.

Print Friendly, PDF & Email