May B, spectacolul coregrafei Maguy Marin, la Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara

Foto: Herve Deroo

Duminică, 22 mai, va începe a treisprezecea ediție a Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, eveniment care va reuni 24 de spectacole de teatru, dans contemporan, performance și concerte din 11 țări. Unul dintre cele mai așteptate evenimente este „May B”, spectacol de dans contemporan creat de coregrafa franceză Maguy Marin, un nume de rezonanţă mondială al artei dansului.

 

Spectacolul May B, după Samuel Beckett, va fi jucat în 24 mai, de la ora 20.30, în Sala Mare a Teatrului Național din Timişoara. Spectacolul va fi prezentat la Timișoara în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru Timișoara – TESZT cu ajutorul programului Teatroskop, inițiat de Ministerul francez al Europei și Afacerilor Externe, Ministerul francez al Culturii și cu sprijinul Institut Français Paris.

May B, creat în 1981, are deja peste 450 de reprezentații până azi. Este, spun reprezentanţii Teatrului Maghiar, „un spectacol care, de 40 de ani, își schimbă distribuțiile și se transfigurează, dar rămâne la fel de puternic, de copleșitor, un eveniment, pentru Timișoara, cât o capitală culturală europeană. Raportându-se la muzica lui Franz Schubert și Gavin Bryars, «May B» reproduce o replică din piesa «Sfârșitul jocului» de Beckett: «Gata, e gata, e aproape gata, trebuie să fie aproape gata». Coregrafa spunea că scopul dansatorilor a fost «să clădească un limbaj artistic în forma sa cea mai deconstruită pentru a căuta locul unde mișcările contractate ale teatrului se întâlnesc cu limbajul coregrafic»”.

Cei zece interpreți din May B abia par umani – un ansamblu de suflete pierdute, cu fețele acoperite cu lut. „Împreună sau separat, gesturile lor sunt distilate în amestecuri repetitive, iar cuvintele lor sunt dezordonate și înlocuite cu suspine și mormăieli ritmate. Cu o individualitate din ce în ce mai expresivă, un gest tandru sau un zâmbet răutăcios dă viață personalității fiecărui personaj. Însingurarea, trecerea timpului, bătrânețea, micile bucurii sau tristeți ale vieții, paradoxul – aceste teme fac conexiunea cu întregul concept al Festivalului TESZT, dedicat în acest an reîntâlnirii cu publicul și teatrul după pandemia Covid19”, mai spun organizatorii.

Maguy Marin (născută în1951) a studiat cu Maurice Béjart și a influențat puternic dansul modern francez în anii 1980. În prezent trupa sa este rezidenta Centrului Ramdam, din Lyon. „Nu mă identific cu această lume definită pentru noi de către economia de piață, media, consumerism și diferite tipuri de opresiuni complexe și crescânde, printre care e și războiul. Nu sunt fanatică, dar nu accept această lume”, spune Maguy Marin.

Biletele, care costă 50 de lei, se pot obține de la casa de bilete a teatrului (strada Alba Iulia nr. 2, între orele 10-13 și 16-19, zilnic, pe durata TESZT) sau pe de pe www.teszt.ro.

Print Friendly, PDF & Email