Matthew Jones, consilier al Ambasadei SUA, recomandă îmbunătățirea legislației privind combaterea traficului de ființe umane

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului și Ambasada SUA au organizat o dezbatere în cadrul căreia consilierul politic Matthew Jones a subliniat importanța combaterii fenomenului traficului de persoane, progresele înregistrate de România în acest domeniu, dar a lansat și o serie de recomandări cu privire la măsurile care ar trebui luate de autoritățile naționale, printre care îmbunătățirea legislației privind combaterea traficului de ființe umane.

 

Mă bucur să afirm că, datorită muncii a numeroși oameni din toată țara, se înregistrează progrese în domeniul traficului de persoane. În ultimul an, Guvernul României a făcut eforturi substanțiale în domeniul aplicării legii, care au dus inclusiv la condamnarea a doi oficiali care erau complici ai infractorilor”, a afirmat, citat de Mediafax, consilierul politic al Ambasadei SUA Matthew Jones.

Acesta mai spune că Guvernul a colaborat cu ONG-urile pentru a identifica un număr mare de victime ale traficului uman și pentru a direcționa aceste victime către adăposturi. Totuși, în ciuda tuturor acestor măsuri, România se confruntă în continuare cu unele provocări. „De exemplu, ONG-urile raportează faptul că un mare număr de polițiști și judecători din toată țara continuă să manifeste o lipsă de pregătire și de sensibilitate față de cazurile de exploatare sexuală și alte chestiuni legate de traficul de persoane. Deseori, judecătorii nu fac diferența între cazurile de prostituție și cele de trafic de persoane, victimele ajungând să fie trase la răspundere. Observatorii critică în mod frecvent poliția pentru incapacitatea de a conștientiza potențialul de exploatare prin prostituție”, a mai afirmat Matthew Jones.

Potrivit acestuia, în timp ce se bazează deseori pe ONG-uri pentru a oferi asistență victimelor, Guvernul nu poate oferi suport financiar direct acestor organizații din cauza prevederilor legale.

„Nu în ultimul rând, deși o lege specifică dă dreptul victimelor la compensații din partea traficanților, de multe ori victimele nu își permit taxele necesare pentru deschiderea unui proces civil sau, în cazul în care judecătorii ordonă plata unor despăgubiri, victimele nu își permit să plătească executorii judecătorești”, a adăugat diplomatul american.

El a recomandat României să ofere mai multe servicii de asistență pentru victime, inclusiv prin alocarea de bani publici pentru ONG, continuarea investigațiilor, să cerceteze penal și să condamne traficanții, să crească semnificativ programele de pregătire pentru polițiști, judecători, procurori și alți oficiali relevanți, în domeniul contactului cu victimele traficului de persoane, să crească eforturile de identificare a potențialelor victime în rândul populației vulnerabile, cum sunt imigranții fără documente, muncitorii străini, romii și copiii implicați în cerșit, să pregătească inclusiv inspectorii din domeniul muncii.

Alte recomandări s-au referit la îmbunătățirea accesului victimelor la asistență medicală, la îmbunătățirea calității consilierii psihologice, și la micșorarea taxelor de judecată pentru victime.

Print Friendly, PDF & Email