Maşini de lux furate din state UE şi aduse în România, cu sprijinul unor funcţionari RAR Timiş

Procurorii DIICOT au făcut luni, 15 mai, şase percheziţii în Bucureşti, Timişoara, Reşiţa şi Caraş-Severin, într-un dosar privind furtul mai multor maşini de lux din UE şi introducerea lor în România, cu acte false. Gruparea ar fi beneficiar şi de sprijinul unor funcţionari din cadrul RAR Timiş.

 

Grup infracțional organizat intrat în atenţia procurorilor DIICOT, format din şapte suspecți, este specializat în furt, tăinuire, folosirea la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, înșelăciune, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de mită, spălare de bani.

În cauză, transmite DIICOT, există suspiciunea rezonabilă că în ultimii aniacest grup infracțional organizat, care s-a constituit și a acționat, la nivel transnational, a avut drept scop furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, în special din Italia. Ulterior, autovehiculele erau introduse în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de vest, în acest scop fiind folosite la autoritatea vamală documente vamale de transport sau comerciale falsificate.

Pentru a crea aparența de legalitate, membrii grupării achiziționau documente ale unor autovehicule accidentate, având aceeași marcă și aproximativ aceleași caracteristici cu autovehiculele furate, mai spune DIICOT. “Ulterior, autovehiculelor furate le erau aplicate seriile de identificare prevăzute în actele respective, după care se efectua inspecția RAR, iar autoturismele erau apoi introduse în circuitul civil, fiind înmatriculate fie provizoriu pe diferite persoane, fie definitiv, în sensul că autovehiculul furat prelua locul autovehiculului accidentat, ale căror documente fuseseră folosite de membrii grupului. După înmatriculare, aceste autovehicule erau înstrăinate către diferiți cumpărători de bună credință care plăteau prețul de piață real al autoturismelor respective”, se arată în comunicatul DIICOT.

Din investigațiile derulate a rezultat că membrii grupării au beneficiat de-a lungul timpului de sprijinul unor funcționari din cadrul RAR Timiș, al căror rol era de a oculta, cu ocazia verificărilor de specialitate, datele tehnice care demonstrau că autovehiculele supuse verificării erau în realitate furate.

Cu ocazia cercetărilor au fost identificate mai multe autoturisme de lux care au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

Cele şase percheziții de ieri au fost efectuate cu sprijinul BCCO Timișoara, SCCO Caraș Severin, IPJ Timiș, IPJ Caraș Severin, al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei “Vlad Țepeș” şi al IJJ Caraș-Severin.

Print Friendly, PDF & Email