Masca, obligatorie în Timiş şi în spaţiile publice deschise

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât că, de azi, în tot judeţul se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise, potrivit Agerpres.

 

Decizia a fost luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş întrucât în 27 de localităţi rata de infectare cu covid-19 a trecut de 1,5 la mia de locuitori. Hotărârea prevede ca, pe întreg teritoriul judeţului, „se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, pe toată perioada stării de alertă, în spaţiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul şi gura”, respectiv pe o rază de 100 m în jurul unităţilor de învăţământ, în pieţe comerciale, târguri, oboare, pieţe de vechituri, pieţe agroalimentare, zone de aşteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituţii şi societăţi comerciale, staţii de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice şi private, evenimente culturale publice şi private şi manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe şi rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităţilor şi falezele (malurile râurilor) din interiorul localităţilor, parcările şi zonele de agrement adiacente centrelor comerciale şi mall-uri, în intervalul orar 6-24. Purtarea măştii este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

De asemenea, orin aceeaşi decizie, administratorii/proprietarii de spaţii publice deschise amintite sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil informaţiile privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în aceste spaţii.

În cele 27 de localităţi unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori, se suspendă activităţile cu publicul, în interiorul clădirilor, ale tuturor operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, operatori de tipul restaurantelor, sălilor de evenimente, cafenelelor. Restaurantele pot funcţiona în regim take away (la pachet) şi livrare la domiciliu. Fac excepţie restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, dar numai pentru clienţii cazaţi în respectivele unităţi.

Totodată, se suspendă activitatea barurilor, cluburilor şi discotecilor din interiorul clădirilor, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepţia agenţiilor de pariuri şi loto unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanţare şi a măsurilor de siguranţă sanitară.

Tot pe o perioadă de 14 zile se suspendă şi activitatea din pieţele comerciale (cu excepţia pieţelor agroalimentare), târguri şi oboare, activitatea cinematografelor, activitatea cu publicul a instituţiilor de spectacole, precum şi organizarea de concerte şi evenimente culturale în aer liber, în localităţile unde a fost depăşit pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Respectarea aplicării acestor măsuri se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Locală, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier şi celelalte instituţii cu atribuţii de control.

Cele 27 de localităţi care au depăşit rata de infectare de 1,5 la mia de locuitori sunt Buziaş, Făget, Sânnicolau Mare, Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Valcani, Timişoara, Cenei, Coşteiu, Foeni, Iecea Mare, Jamu Mare, Jebel, Pesac, Pişchia, Sânandrei şi Secaş.

 

Print Friendly, PDF & Email