“Martin cel frumos”, expus la Timişoara

Lucrări ale unuia dintre cei mai cunoscuți gravori și pictori ai secolului al XV-lea, Martin Schongauer, vor fi expuse la Timişoara.

 

Muzeul de Artă Timișoara organizează miercuri, 12 aprilie, de la ora 19, vernisajul expoziției de heliogravură Martin Schongauer, Der Schöne Martin – Martin cel frumos, la Palatul Baroc, din Piața Unirii nr. 1. Expoziția este realizată în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara. La vernisaj vor lua cuvântul Mona Isabela Petzek, director al Centrului Cultural German, Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișora, Thomas Emmerling, curatorul expoziției, și muzeograful Aura Bălănescu.

Martin Schongauer (cca. 1450 – 1491), unul dintre cei mai cunoscuți gravori și pictori ai secolului al XV-lea, venerat în timpul vieții și numit încă de atunci, frumosul Martin, este considerat a fi unul dintre cei mai fascinanți artiști ai Evului Mediu.

Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără Madonna în crângul cu trandafiri, Micul altar din Isenheim și Marea Judecată de apoi, precum și multe alte desene și gravuri.

Schongauer își are lucrările foarte strâns legate de stilul gotic, dar acestea s-au dezvoltat toate, prin prisma detaliilor, precum și a perspectivelor din compoziție, în direcția renascentistă. Expoziția va cuprinde în jur de 90 de lucrări  restaurate, în 1870, de către Amand Durand prin intermediul tehnicii heliogravurii”, transmit reprezentanţii Muzeului de Artă.

Amand Durand (1831-1905) a fost unul dintre cei mai importanți gravori francezi ai secolului al XIX-lea. Datorită lui, desene și gravuri ale marilor maeștri au fost păstrate până în timpul nostru.

Expoziția va putea fi vizitată până în 10 mai, în fiecare zi între orele 10 -18, cu excepţia zilei de luni, când este închis.

Print Friendly, PDF & Email