Măririle de salarii făcute în administraţia publică au fost folosite în aceste zile inclusiv în discursurile prin care se încerca potolirea protestelor de stradă împotriva Guvernului şi a ordonanţelor de de modificare a Codurilor Penale. Conducerea Primăriei Timişoara spune însă că, până la proba contrarie, măririle sunt suportate integral de Primării, din bugetul local, deci Guvernul nu prea are de ce să se laude cu această realizare.
Majorare fără bani
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, deşi nu contestă oportunitatea măririi salariilor în administraţia publică, spune că aceste majorări nu pot fi anunţate ca o realizare a actualului Guvern, atâta timp cât, până la proba contrarie, sunt suportate integral din bugetele administraţiilor locale. „În opinia mea, majorarea salariilor în administraţia publică locală şi în instituţiile culturale ale acesteia este un lucru bun şi îl salut! Guvernul, însă, nu a procedat corect, atâta vreme cât a lăsat integral, deci 100%, în sarcina Primăriilor acoperirea costurilor suplimentare cauzate de majorare! Corect ar fi fost ca Guvernul să preia şi această sarcină! Alminteri, Guvernul doar se laudă că a mărit salariile, când, de fapt, mărirea este făcută de Primării!”, a declarat primarul Timişoarei.
Nicolae Robu a făcut şi un calcul financiar pentru a arăta ce înseamnă efortul financiar aferent acestei majorări:. „În februarie 2016, Primăria Timişoara a cheltuit cu salariile suma de 6,8 milioane lei. În februarie 2017, Primăria Timişoara va cheltui cu salariile suma de 9 milioane lei. Deci, mai mult cu 2,2 milioane lei decât în februarie 2016! Pe cele 11 luni rămase din 2017, Primăria Timişoara va cheltui cu salariile mai mult cu circa 24 milioane lei! Adică, echivalentul a două noi poduri peste Bega în termeni aproximativi vorbind!”
Edilul Timişoarei susţine că, pentru ca Primăriile să nu ajungă să-şi reducă alocările pentru reabilitarea, modernizarea, înfrumuseţarea şi dezvoltarea localităţilor, este necesar ca Guvernul să le crească veniturile, de exemplu, prin creşterea cotei părţi din impozitul pe venit încasat pe raza unităţilor administrativ teritoriale care rămâne la bugetele locale, de la 41,75%, cât este acum, la 45%. „Abia dacă face şi asta, Guvernul poate pretinde legitim laude! Altminteri, rămânem în faţa unui act populist pervers, care va cauza mari probleme localităţilor ţării! Şi asta, indiferent de culoarea politică a primarilor!” menţionează Nicolae Robu.
Sindicatul Funcţionarilor Publici: „Nu credem că se vor lua bani de la investiţii pentru salarii”
Primarul Timişoarei a lansat pe această cale un apel către toţi primarii din România, pentru a se alătura revendicării de creştere a cotei părţi din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale, măcar până la cota de 45%.
Pe de altă parte, reprezentanţii Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara spun că nu este plauzibilă ipoteza conform căreia aceste majorări salariale se vor acoperi integral din bugetele locale. „Dacă ar fi aşa, ar fi multe primării, în special din mediul rural care nu şi-ar permite să acopere aceste majorări din bugetul local. Adevărul e undeva pe la mijloc. Eu sunt convins că se vor aloca de la nivel central sume în acest sens, că lucrurile se vor reglementa la nivel de instituţii. Şi nu cred că se vor lua bani din fondurile de investiţii pentru acoperirea majorărilor salariale. Sigur că în cazul primăriilor mari, cu bugete pe măsură, cum e şi Primăria Timişoara, o parte din aceste sume se vor acoperi din bugetul local. Însă nu cred că măririle de salarii se vor suporta integral din bugetul primăriilor”, susţine Tiberiu Negrei liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Timişoara.
Ultimele comentarii