Marilen Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara susține manifestarea liberă a diversității de opinii științifice”

Foto: UVT

Universitatea de Vest din Timișoara susține manifestarea liberă a diversității de opinii științifice și ia poziții publice critice la adresa oricărei tentative de cenzurare”, transmite, în urma recentei modificări a Legii Educației Naționale, rectorul acestei universităţi, Marilen Pirtea.

 

Modificarea recentă a Legii Educației Naționale, prin interzicerea activităților care răspândesc teoria identității de gen, contravine principiilor de funcționare ale unui stat democratic, cât și principiilor de funcționare ale mediului academic. Astfel, interzicerea prin lege a unor teorii sau discipline științifice afectează grav principiile de funcționare ale Universității de Vest din Timișoara. Prin amendamentul adoptat în Parlament se încalcă o serie de principii fundamentale, precum principiul autonomiei universitare, principiul libertății academice, principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice, principiul incluziunii sociale și al egalității de șanse”, declară rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că UVT va susține în continuare manifestarea liberă a diversității de opinii științifice și va lua poziții publice critice la adresa oricărei tentative de cenzurare, argumentând că: „Știința și societatea pot progresa numai în urma unor dezbateri academice libere. Interzicerea prin lege a unor teorii sau a unor discipline științifice reprezintă nu numai un demers periculos, ci și un demers lipsit de sens, atâta vreme cât adevărul în știință nu poate fi stabilit de autorități publice.”

Marilen Pirtea transmite că UVT va continua să promoveze principiile democratice enunțate în Carta UVT cu privire la egalitatea de șanse, oferind oportunități egale tuturor membrilor societății, și se va opune public discriminării sau hărțuirii oricărei persoane, şi va întreprinde demersurile necesare pentru a sprijini libertatea academică și autonomia curriculară a membrilor săi, inclusiv cea referitoare la studiile de gen.

Ne exprimăm încrederea că aspectele semnalate vor fi corectate, fiind probabil o scăpare de moment a forului legiuitor”, mai spune Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email