Marilen Pirtea: „Scandalul manualelor erodează credibilitatea sistemului de învăţământ”

„În goana de zi cu zi după senzațional și propagandă ieftină se produc gafe și neglijențe ale funcționarilor din ministere, care sunt deresponsabilizați tocmai prin starea de haos creată în guvernarea PSD-ALDE”, acuză deputatul PNL Marilen Pirtea. Acesta dă ca exemplu cazul editării manualelor care, spune el erodează credibilitatea sistemului.

 

Sute de mii de manuale de Geografie de clasa a VI-a conțin greșeli de conținut sau de formă. Iată care este nivelul erorilor de care se fac responsabili funcționarii din Ministerul Educaţiei Naţionale angrenați în spirala haotică a tipăririi tuturor manualelor la o singură editură, unică, cu statut de monopol, Editura Didactică și Pedagogică, agreată în acest an de minister”, declară Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi coordonator al Comisiei de Educație din PNL

Acesta mai spune că respectivii responsabili ministeriali ar trebui să înțeleagă că erorile din manuale nu sunt doar simple greșeli izolate, peste care se poate trece cu vederea, ci contribuie din plin la decredibilizarea sistemului public de educație.

Ca reacție la indignarea publică față de greșelile din acest manual, Editura Didactică și Pedagogică plasează vina exclusiv asupra autorilor manualului de Geografie și asupra evaluatorului științific. Nu se face însă nicio trimitere la responsabilitatea globală a editurii în astfel de cazuri regretabile și nici nu se precizează modul în care se pot corecta efectele generate în procesul didactic prin aceste informații greșite din manuale”, atrage atenţia deputatul Marilen Pirtea.

Acesta afirmă că în Ministerul Educației funcționează un Centrul Național de Evaluare și Examinare, abilitat şi cu supervizarea editării manualelor din învăţământul preuniversitar: „Aici se află, prin urmare, funcționarii responsabili pentru erorile nejustificate din manuale. Acești responsabili sunt obligați, măcar acum, să prezinte public un set de măsuri procedurale și de asigurare a calității evaluării manualelor propuse pentru tipărire și difuzare oficială în rețeaua școlară.”

Marilen Pirtea mai spune că greșelile nu se iartă, ci se asumă și se repară. „Avem întotdeauna obligația de a adopta cele mai eficiente proceduri pentru ca să fie filtrate complet eventualele erori din conținutul manualelor și să fie evitate astfel situațiile nedorite în care manualele oficiale se tipăresc cu greșeli flagrante”, conchide deputatul liberal.

Print Friendly, PDF & Email