Marilen Pirtea, reales rector al Universității de Vest din Timișoara

Marilen-Pirtea (O) Foto UVTRectorul Universității de Vest din Timișoara a fost reconfirmat în funcţie. Acesta anunţă că pregăteşte noi proiecte de anvergură la UVT.

 

Senatul Universităţii de Vest din Timişoara a validat, azi, rezultatele alegerilor pentru conducerea instituţiei, profesorul universitar dr. Marilen Pirtea fiind reales. Acesta va fi rector și pentru următorii patru ani, 2016 – 2020, anunţă UVT.

„Am propus colegilor un nou mandat pentru a duce la capăt proiecte în desfășurare și a implementa altele noi, cu impact asupra infrastructurii Universității, mediului în care ne desfășurăm activitatea. Vom continua creșterea calității procesului educațional și a resurselor umane”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. Adăugând că UVT se află pe o poziție onorabilă în rândul instituțiilor de învățământ superior europene, dar cum mereu este loc de mai bine, anunţă că va continua procesul de internaționalizare, de aliniere la standarde înalte în educație și cercetare.

Printre strategiile pe care doreşte să le aplice în perioada următoare, rectorul UVT aminteşte creșterea numărului de programe comune cu universități din alte țări și de programe cu diplomă dublă. „Parteneriatele cu universitățile de renume de peste graniță se vor axa pe crearea de programe de studiu comune, îmbogățind considerabil experiența studenților noștri, dar și pentru atragerea de tineri din alte țări. Pe același segment, vom lucra la atragerea de cercetători din străinătate, doctoranzi, prin implementarea de linii doctorale în cotutelă. Avem în lucru și un program de prevenire a abandonului școlar printr-un sistem de atenționare timpurie”, a adăugat Marilen Pirtea.

Pentru comunitatea mai largă, cea a Timișoarei, anunţă că are în vedere inițierea unui proiect în parteneriat cu autoritățile locale, sub titulatura de „Timișoara-oraș universitar”. Scopul este identificarea și mobilizarea capacității de cazare disponibilă în sistemul preuniversitar, pentru tinerii din alte localități care doresc să studieze la UVT. Împreună cu autoritățile timișorene, se dorește și punerea în aplicare a unei măsuri prin care tinerii absolvenți de Bacalaureat, fără posibilități financiare, să poată studia în Timișoara.

În ceea ce privește deschiderea către comunitate, UVT anunţă că își propune și lărgirea ofertei de cursuri în domeniul educație pe tot parcursul vieții, prin crearea de programe specifice pentru vârsta a treia.

De asemenea, se are în vedere demararea unui proiect de anvergură, Sustainable Lifestyle in Timisoara, care să trateze într-o manieră interdisciplinară, prin contribuția tuturor facultăților din UVT, problema sustenabilității mediului în Timișoara.

Put in Practice este un alt proiect avut în vedere, prin care se urmărește crearea celei mai mari rețele de locuri de practică din Timișoara și vestul țării pentru studenți și masteranzi.

UVT mai anunţă că va transforma Timişoara în capitala diasporei științifice românești, prin evenimentul organizat în aprilie 2016, Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România. Evenimentul se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, este organizat în parteneriat cu UEFISCDI și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și va reuni la Timișoara sute de specialiști români plecați peste graniță, cu scopul de a căuta soluții la problemele României.

UVT mai anunţă că îl va aduce în mijlocul comunității timișorene pe Jose Manuel Barroso, fost președinte al Comisiei Europene pentru o perioadă de zece ani, căruia, la sfârșitul lunii ianuarie 2016, îi va fi acordată distincția de Doctor Honoris Causa.

Noul mandat al lui Marilen Pirtea la conducerea UVT va începe în martie 2016, atunci stabilindu-se și componența echipei de management. „În alegerea echipei va conta mult ceea ce colegi mei își propun în domeniile declarate ca fiind strategice: internaționalizare, infrastructură, resurse umane, inovare în actul educațional și de cercetare, conectare la mediul socio-economic. Nu este suficient să se declare simpli administratori ai unei instituții, ci trebuie să fie mereu cu un pas înaintea altora prin ceea ce fac”, subliniază prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email