Marilen Pirtea, deputat PNL: „Guvernul readuce spectrul sărăciei în România”

Mai multe semnale grave, apărute în spațiul public, arată că economia dă semne de oboseală în fața costurilor unei guvernări populiste, în care PSD-ALDE au angajat cheltuieli colosale în direcția consumului imediat, neglijând investițiile, atenţionează deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

Efectele cumulate ale declinului investițiilor publice, situate în 2018 la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, au determinat un paradox al evoluțiilor economice actuale, în care creșterea economică nu contribuie totuși la îmbunătățirea situației fiscale, atrage atenţia Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi vicepreședinte al Camerei Deputaților.

„Concentrarea tendințelor alarmante din economie readuce spectrul austerității și sărăciei în România. Este vorba de iminenta reducere a numărului de posturi din aparatul administrativ, de îngrijorătoarea prognoză de toamnă a Comisiei Europene, dar și de reducerea optimismului Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, cât și de discutabila solicitare a Guvernului de a prelua dividendele suplimentare de la companiile de stat ce sunt pe profit. Datele tuturor instituțiilor specializate arată că suntem într-o etapă de aterizare forțată către o situație de criză economică”, declară Marilen Pirtea.

Acesta reaminteşte că iminenta reducere a numărului de posturi din aparatul administrativ a fost anunțată de consilierul guvernamental Darius Vâlcov, într-o ședință de lucru a Guvernului, când acesta a prezentat intenția de eliminare din ministere a tuturor angajaților veniți cu delegație şi a unor consilieri ai miniștrilor. Iar luna trecută. Ministrul Finanțelor a trimis la Bruxelles un document în care se prevedea înghețarea salariilor în 2019: „Darius Vâlcov a anunțat ulterior că 4.143 de posturi nu vor mai fi finanțate în bugetul de anul viitor, din 21 de ministere, cele mai mari tăieri urmând să fie făcute la cel de Finanțe. De asemenea, în prognoza de toamnă a Comisiei Europene, publicată joi, 8 noiembrie, au fost revizuite semnificativ estimările referitoare la creșterea economiei României în 2018, de la 4,5% la 3,6%.”

Marilen Pirtea afirmă că și Comisia Națională de Strategie și Prognoză își reduce optimismul afișat până acum, estimând în jos creșterea economică pentru acest an, de la 5,5%, la 4,5, semnalul de corectare a prognozei de creștere economică anuală aliniindu-se semnalului de alarmă dat de FMI și de CE, care au redus prognoza până la 3,6%.

Marilen Pirtea susține că îngrijorătoare este și solicitarea Guvernului de a prelua dividendele suplimentare de la companiile de stat, măsură despre care spune că va afecta capitalul de încredere și poziționarea pe piață, vizate fiind chiar unitățile care sunt motorul de creștere al industriei de stat. El dă ca exemplu cazul Nuclearelectrica, în care sunt vizate dividende suplimentare de 238 de milioane de lei, în timp ce la Romgaz este vorba de dividende suplimentare de 500 milioane de lei.

Distanța dintre retorica guvernanților și realitățile economice nu a fost niciodată atât de mare. Cumularea previziunilor și anunțurilor negative despre economie indică un nivel record al populismului prin care PSD-ALDE insistă să răspundă la semnalele intrării inevitabile în criză. Rezultatul va fi o nouă perioadă de austeritate economică”, subliniază depultatul liberal.

Print Friendly, PDF & Email