Marilen Pirtea, după întâlnirea cu învățătoarele de la Liceul „Lenau”: „Aceste doamne nu pot accepta ca dezvoltarea copiilor să fie pusă sub risc”

Deputatul PNL de Timiș Marilen Pirtea a avut vineri o întâlnire cu o delegație a învățătorilor de la Liceul „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, pe tema Ordonanței nr. 9/2018, un act cu implicații nefaste majore asupra învățământului în limbile minorităților.

 

Deputatul liberal Marilen Pirtea a atras atenția acum câteva zile că Ordonanța nr. 9/2018, intrată în vigoare în 31 august, aduce limitări majore nejustificate actului de învățământ. Conform ordonanței, „în învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Noua prevedere înseamnă că învățătorii de la aceste clase vor fi înlocuiți cu cadre didactice externe, cel mai probabil fără competențe în lucrul cu copiii de vârstă fragedă, în pedagogia specifică învățământului primar și preșcolar.

Prima reacție din rândul cadrelor didactice, în semn de protest față de Ordonanța 9, a aparținut învățătorilor de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, aceștia începând anul școlar în grevă japoneză. „Este onorabil că luptă în primul rând pentru copiii pe care îi au în grijă. Învățătoarele înțeleg cel mai bine implicațiile grave ale măsurii asupra dezvoltării acestor copii. Nu oricine are abilitatea de a lucra cu cei din ciclul primar. Aceste doamne pot, la o adică, trece peste jignirea adusă, însă nu pot accepta ca dezvoltarea optimă a copiilor să fie pusă sub risc„, a spus deputatul Marilen Pirtea, după întâlnirea cu învățătoarele de la Liceul „Lenau”.

Acesta spune că Ordonanța 9, neînsoțită de o argumentare prealabilă, este din categoria „pentru că putem”. Prin intermediul acesteia, Guvernul  afectează 52.000 de elevi și 4000 de învățători la nivel național, conform calculelor făcute de greviști.

„Imaginați-vă ce impact psihologic poate avea această măsură asupra copiilor, într-un moment în care sunt atât de vulnerabili. În plus, învățătorul este o autoritate morală pentru familii, copii, pentru noi toți. Nu avem voie sa îi slăbim această autoritate, este o valoare importantă pentru noi”, mai spune deputatul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Print Friendly, PDF & Email