Marilen Pirtea: „A trecut vremea liderului de tip baron local”

Marilen PirteaMarilen Pirtea atrage atenţia viitoriilor candidați ai PNL la parlamentare că a trecut vremea politicianului de tip baron local, a liderului providențial, că e vremea proiectelor comune. Şi îşi exprimă disponibilitatea de a se alătura unei echipe coagulate de astfel de proiecte.

 

În politica românească din ultimii ani s-au consumat multe resurse pe subiecte și proiecte irelevante pentru cetățeni și nevoile acestora, atrage atenţia, într-un comunicat trimis redacţiei, Marilen Pirtea, dar nu în calitate de rector al Universităţii de Vest din Timişoara, ci în calitate de om care îşi exprimă disponibilitatea de a se alătura unei echipe de politicieni coagulate de proiecte în slujba cetățeanului.

Acesta adaugă că prea multe scandaluri și cancanuri politice au fost subiectul principal al presei, iar „acest mod de a face politică, coroborat cu lipsa dialogului post-electoral între parlamentari și alegători a amplificat ruptura dintre cetățeni și aleșii lor”.

Evenimentele politice din ultimul an, în special entuziasmul cu care profesioniști din diferite domenii gen IT, construcții, dezvoltatori economici etc. au decis să se implice în proiecte, în administrație, mai spune Marilen Pirtea, îl determină să afirme că a sosit momentul pentru o altfel de politică în România.

Nu sunt un adept al modelului liderului providențial, de aceea lansez o propunere care se adresează în primul rând către viitorii candidați ai PNL Timiș pentru Senat și Camera Deputaților. Consider că primul pas înspre o stare de normalitate în politica și societatea românească este generarea și aderarea la un program comun, printr-un proces în care cuvintele de ordine să fie consultarea și identificarea nevoilor cetățenilor, locuitori ai Timișoarei și ai județului Timiș. Putem să implementăm și să dezvoltăm acest mod de a face politică doar dacă viitorii candidați ai partidului, indiferent de identitatea acestora, se angajează ferm în fața cetățenilor să acționeze ca o echipă pentru punerea în aplicare a programului comun. Astfel, am putea oferi cetățenilor nu doar o listă de candidați, ci o echipă care și-a asumat o serie de proiecte de dezvoltare a județului și a regiunii, proiecte care să aibă ca și finalitate bunăstarea fiecăruia dintre noi”, declară Marilen Pirtea.

Adăugând că, deşi în acest moment, nu sunt cunoscuţi candidații pentru Parlament, este important să fie discutate agreate principii care să stea la baza unei politici coerente, care se continue și peste mandatul de patru ani: „De aceea promovez, în acest moment, ideea de echipă de parlamentari PNL de Timiș, puși în slujba unor proiecte bine definite, izvorâte din necesitățile actuale și de viitor ale populației. Consider că nu este prematur să discutăm modalități de consultare a cetățenilor, de identificare a nevoilor acestora. Mizez pe aportul primarilor și Consiliilor Locale din localitățile urbane și rurale din județ pentru găsirea soluțiilor la nevoile identificate. Colaborarea între echipa parlamentarilor de Timiș și reprezentanții administrației locale este unul dintre imperativele acestui mod de a face politică.”

Marilen Pirtea apreciază ca inoportun să avanseze proiecte punctuale, acestea urmând a fi stabilite plecând de la nevoile cetățenilor și de la expertiza administrațiilor locale. „Doar pentru exemplificare, mă voi referi la centura Timișoarei și la spitalul regional. S-a discutat destul de mult în spațiul public despre limitele actualului model de creștere a Regiunii Vest, în special al județelor Timiș și Arad, și despre necesitatea unor decizii administrative care să conducă spre competitivitate pe termen lung și spre bunăstarea cetățenilor. Consider că echipa de parlamentari de Timiș ar trebui să aibă în vedere și astfel de soluții. De asemenea, aceasta ar putea contribui la proiecte naționale, cum ar fi finanțarea adecvată a Educației și a Sănătății, probleme cu care se confruntă nu numai timișenii, ci majoritatea românilor”, declară Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că, dacă PNL va dori, se va angaja în coordonarea acestui demers. Importantă, mai spune el, va fi implicarea directă a primarilor: „Îmi doresc să fie o legătură permanentă între aceștia și parlamentari. Pe scurt, a trecut vremea liderului de tip baron local, a celui care este stăpân al tuturor ideilor și deciziilor, a celui care oferă privilegii diferențiat și părtinitor. Avem nevoie să fim o echipă foarte bine legată care lucrează pentru fiecare cetățean al acestui județ.”

Un asemenea program comun ar putea fi susținut, integral sau punctual, și de reprezentanți ai altor partide politice, este de părere Marilen Pirtea. „Dată fiind istoria conflictuală a partidelor politice, nu mă aștept ca acest lucru să se întâmple înaintea sau în timpul campaniei electorale. Însă, când și dacă vor considera oportun să ni se alăture în proiectele noastre pentru timișeni, sunt bineveniți să lucreze împreună cu noi”, mai spune Marilen Pirtea. Conchizând că subliniază ideea de echipă, coagulată de proiecte în slujba cetățeanului şi exprimă disponibilitatea de a contribui la un astfel de demers.

Print Friendly, PDF & Email