Maria Grapini, despre Dan Puric: „Ştim bine cât de apreciate sunt în țară spectacolele «Suflet românesc»”

Afirmaţia vine după ce a fost acuzată de Cristian Preda că îl duce pe Dan Puric, „cunoscut ideolog pro-Putin”, în Parlamentul European

Maria GrapiniDupă ce eurodeputatul Cristian Preda o acuza pe Maria Grapini, eurodeputat PC, că sprijină propaganda pro-rusă, prin acțiuni organizate chiar în Parlamentul European, aceasta spune că respinge acuzaţiile şi aşteaptă scuze.

 

La câteva zile după ce eurodeputatul independent Cristian Preda o acuza pe Maria Grapini, eurodeputat PC, că sprijină propaganda pro-rusă, prin acțiuni organizate în Parlamentul European, aceasta anunţă, printr-un comunicat remis redacţiei, că respinge categoric acuzațiile: „Îi reamintesc domnului Preda că sunt membra Comisiei parlamentare de cooperare UE-Moldova,  membră a Forumul Euronest, care promovează relaţiile politice şi economice între Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic, iar recent am fost semnatara Rezolutiei PE privind situația din Ucraina. Așadar, nicidecum nu pot fi acuzată că aș sprijini «operațiunile» Moscovei”.

Maria Grapini mai spune că aprecierile făcute de Cristian Preda la activitatea sa de europarlamentar sunt nefondate. „Îi reamintesc domnului Preda că, în mai puțin de un an, de când sunt în Parlament, am fost aleasă Co-președinta Intergrupului pentru IMM-uri din PE, sunt raportoare pe mai multe dosare importante și, spre dezamăgirea domnului Preda, chiar mă bucur de aprecierea colegilor din PE. Ce-i drept, nu cunosc ce proiecte pentru România a avut domnul Preda în cei şase ani de când este europarlamentar”, afirmă eurodeputatul PC. 

Şi îl acuză pe acesta că, în loc să-i denigreze activitatea, mai degrabă ar susține acțiunile făcute „în scopul promovării imaginii României, mai ales că domnia sa nu este foarte activ în această direcție”.

Maria Grapini subliniază că în activitatea sa în PE şi-a propus să promoveze imaginea României, inclusiv prin acțiuni culturale. „În decembrie, anul trecut, am organizat un prim vernisaj cu pictori contemporani români, în sediul Parlamentului European, iar cum, pe 1 iulie, intenționez să realizez o acțiune culturală cu titlul «Sub același cer, culturi diferite». Acțiunea constă în două părți: în prima, actorul Dan Puric va susține o conferință despre sufletul românesc (știm bine cât de apreciate sunt în țară spectacolele sale de pantomimă «Suflet românesc»). A doua parte este un vernisaj al lui Ștefan Popa Popa’s, deținătorul recordului mondial de rezistență în domeniu (2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți).”

Maria Grapini mai spune că respinge „categoric” și acuzațiile potrivit cărora ar fi făcut „presiuni asupra ICR” să sprijine această acțiune: „Eu nu am făcut presiuni. Eu doar am transmis o scrisoare în care «propun ICR să fie partener» în această acțiune (după cum am propus și Ministerului Culturii, de altfel). Această interpretare este doar un gest de rea-credință din partea europarlamentarului Preda. Ca europarlamentar, am un buget aprobat de PE, dar numai pe anumite elemente din buget, de aceea, considerând ca este vorba de o acțiune culturală, m-am gândit că ICR și Ministerul Culturii s-ar putea implica în susținerea acesteia. Nu m-am gândit nicidecum la alte interpretări și conotații”.

Până acum, însă, nu am primit un răspuns de la cele două instituții.

Maria Grapini încheie comunicatul trmis menţionând că așteaptă de la colegul său, Cristian Preda, să își ceară scuze „pentru denigrările nejustificate pe care le-a făcut la adresa mea”. 

Cristian Preda o acuză pe Maria Grapini că sprijină propaganda pro-rusă, prin acțiuni organizate în Parlamentul European

Cristian Preda2Zilele trecute, eurodeputatul Cristian Preda o acuza pe Maria Grapini că sprijină propaganda pro-rusă, prin acțiuni organizate în Parlamentul European ,şi îi solicita public premierului Victor Ponta să blocheze o inițiativă a acesteia și să se opună finanțării de la bugetul de stat a oricăror forme de manifestare al căror conținut echivalează cu propagandă prorusă. Cristian Preda făcea referire la o conferință care ar urma să fie susținută, la începutul lunii iunie, în Parlamentul European, de către actorul Dan Puric, despre care afirmă că este un cunoscut promotor al ideologiei pro-Putin: „Îi cer public premierului Victor Ponta să oprească finanțarea de la buget a propagandei pro-ruse! Despre ce este vorba? Așa cum se știe, în mai multe state membre, ca și la nivelul Comisiei Europene, s-a decis blocarea pe toate căile a campaniilor de manipulare orchestrate de Moscova. Ei bine, unii politicieni români vor, dimpotrivă, să sprijine operațiunile Moscovei. O am în vedere azi pe Maria Grapini. Cunoscută publicului larg pentru precaritatea educației sale și ignorată cu totul la Bruxelles, actuala deputată a plănuit să organizeze la PE o conferință a lui Dan Puric, cunoscut ideolog pro-Putin”.

Cristian Preda mai spunea că această propunere a Mariei Grapini venea la câteva zile după ce un grup de 17 eurodeputați români, printre care s-au numărat, potrivit HotNews, și Maria Grapini, Daciana Sârbu, Norica Nicolai, Mircea Diaconu, Dan Nica, Victor Negrescu, Ioan Mircea Pașcu, Victor Boștinaru, Damian Drăghici, a inițiat un demers vizând introducerea, pe lista posturilor TV difuzate în instituția europeană, a postului de televiziune Antena 3: „După ce săptămâna trecută se agitau pentru a introduce Antena 3 în birouri, zilele astea pesediștii fac presiuni pentru a pune în scenă în forul european o campanie în favoarea acțiunii militare a Rusiei. Puric e invitat, la începutul lui iunie, să apere, în numele pluralismului și al diversității, vocea Moscovei”.

Şi formula, în context, o serie de întrebări legate de rostul acordării unei finanțări din bani publici unui demers menit să pledeze cauza Rusiei: „De ce bani publici pentru amicul lui Dughin? Pentru a oficializa relația? Eu nu cred că ICR trebuie să finanțeze propaganda Moscovei. E adevărat că, atunci când ICR a fost reconfigurat, în fruntea lui a venit Andrei Marga, cel care afirma că Putin ar trebui să fie un model pentru toți politicienii europeni. E și Ponta de aceeași părere? Dacă nu e, atunci o poate dovedi, blocând inițiativa Mariei Grapini”.

Cristian Preda aprecia că situația este cu atât mai gravă cu cât eurodeputatul Maria Grapini ar fi exercitat presiuni asupra reprezentanților ICR, în vederea finanțării evenimentului: „Scandalul nu se oprește aici. Cu toate că deputații europeni dispun de mijloace financiare considerabile pentru a organiza conferințe, seminare, expoziții etc., Grapini a făcut presiuni foarte mari asupra Institutului Cultural Român, pentru ca propagandistul să fie plătit cu un onorariu consistent de la București”, scrie Cristian Preda.

Print Friendly, PDF & Email