Marele premiu la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii de la Timişoara, unor inventatori din Muntenegru, pentru o maşină electrică

În urma jurizării de către un juriu de specialitate a invențiilor prezentate la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii de la Timişoara, Societatea Inventatorilor din Banat a oferit 15 premii de excelență, unor personalități cu merite deosebite în cercetare și în promovarea inventicii, şi 67de premii speciale, pentru invenții speciale.

 

Marele premiu a fost câștigat de Milan Bojovic, Zoran Savovic şi Obrad Cabarkapa, din Muntenegru, pentru invenţia unei maşini electrice.

Premiate au fost şi o invenţie care vizează dobândirea energiei electrice din pământ, un dispozitiv de asistență a șoferului și o metodă de asistare a șoferului în conducerea unui vehicul, un dispozitiv de steganografie, un desalinizator solar, un echipament destinat prelucrării electrochimice asistate de ultrasunete, un sistem termosolar pentru deorbitarea deșeurilor spaţiale sau un robot magazioner.

Partajarea proiectelor de inventică s-a realizat după următoarele criterii: noutate, aplicaţii, avantaje, preţ, impact social/ economic/ mediu de către o comisie de jurizare formată din specialiști, spune Remi Rădulescu, preşţedintele Salonului Inventatorilor din Banat.

Cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia”, care s-a desfăşurat în perioada 13-15 iunie, la Timişoara, este cea mai amplă manifestare de până acum, numărul participanţilor fiind dublu faţă de prima ediţie, la fel ca şi aria domeniilor prezente.

La evenimentul organizat de preşedintele Societăţii Inventatorilor din Banat, inventatorul Remi Rădulescu, şi-au expus creaţiile ştiinţifice 300 de participanţi din zece ţări (România, Republica Moldova, Rusia, Belarus, Muntenegru, Serbia, Croaţia, Ungaria, Turcia şi China), care au abordat 22 de domenii de activitate. Au fost prezente, de asemenea, 22 de universităţi, 31 de institute de cercetări şi 30 de unităţi comerciale, persoane fizice.

Print Friendly, PDF & Email