Marcel Iureş, Doctor Honoris Causa la Universitatea de Vest din Timişoara

Universitatea de Vest din Timişoara îi va acorda actorului Marcel Iureș titlul de Doctor Honoris Causa.

 

Marcel Iureş va deveni membru de onoare al comunității Universităţii de Vest din Timişoara, fiindu-i acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Ceremonia va avea loc luni, 5 martie, de la ora 10, în Aula Magna a UVT.

Important actor român de compoziție, Marcel Iureș a primit de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România, activitatea sa artistică fiind legată în principal de teatru.

Din 1995, este președinte al Fundației Cultural Artistice Teatrul Act, punând bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România, iar din 2004 este președintele Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”.

Performanțele sale artistice în domeniul teatral sunt legate și de importante roluri în teatrul de televiziune, înainte de 1990, și în teatrul radiofonic național.

Cariera internațională a lui Marcel Iureș este legată de câteva roluri în filme, dintre care cele mai cunoscute sunt Amen, Războiul lui Tom Hart, Misiune: Imposibilă, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului și Pacificatorul.

Marcel Iureş a primit de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România. activitatea sa artistică fiind legată în principal de teatru.

A câştigat de trei ori un premiu UNITER: pentru cel mai bun actor (stagiunea 1997-1998), pentru rolul titular din spectacolul Richard al II-lea, de William Shakespeare, pentru cel mai bun actor (stagiunea 2000-2001), pentru rolul Bruscon, din spectacolul Creatorul de teatru, de Thomas Bernhard, şi premiul de excelenţă (stagiunea 2002-2003), ca fondator al Teatrului Act, catalizator al mişcării teatrale independente.

De asemenea, a avut o nominalizare la premiile UNITER, pentru cel mai bun actor, pentru rolul din spectacolul Richard III, în stagiunea 1992-1993.

 

Citeşte şi: Marcel Iureş: „Se fac alegeri dincolo de noi, totul e să le urmezi. De aici începe soarta”

 

Print Friendly, PDF & Email