Majorarea valorii lucrărilor de reabilitarea a rețelei de termoficare, cerută în Consiliul Local Timișoara

Sursă foto: Primăria Municipiului Timişoara

Un proiect de hotărâre care vizează majorarea valorii investiției pentru retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Timişoara va fi supus aprobării Consiliului Local Timișoara, anunţă Municipalitatea. Termenul de finalizare este decembrie 2023.

 

Valoarea totală majorată a investiției este de peste 160 de milioane de lei cu TVA inclus, ceea ce înseamnă o creștere cu apropae 12 milioane de lei față de contractul inițial, transmit reprezentanţii Primăriei Timişoara. Potrivit acestora, cea mai mare parte a investiției este realizată cu fonduri europene, la care se adaugă fonduri din bugetul național (fonduri UE – 85%, buget de stat – 13%, buget local – 2%). Diferența care revine Primăriei Timișoara este de puţin sub 200.000 de lei și reprezintă partea de co-finanțare din bugetul local, plus aproape 1,8 milioane de lei – cheltuieli neeligibile. Oficialii Primăriei mai spun că valoarea lucrărilor aflate în derulare va fi actualizată în conformitate cu legislația, din cauza creșterii prețurilor materialelor.

Proiectul, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, vizează reducerea impactului negativ asupra mediului, diminuarea efectelor schimbărilor climatice cauzate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică în scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei în Timişoara şi asigurarea conformării cu obligaţiile de mediu stabilite prin Tratatul de Aderare.

În cadrul lucrărilor vor fi reabilitate unele tronsoane din rețeaua primară şi din cea secundară de distribuţie a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum: 9 kilometri de rețele primare și 20 de kilometri de rețele secundare, în total lungimea traseului reabilitat fiind de 29 de kilometri.

Rețelele supuse reabilitării sunt legate de 25 de puncte termice. La finalul lucrărilor, spun oficialii Municipalităţii, va creşte eficienţa energetică a sistemului, se va reduce consumul de combustibil în sursa/CET, se vor reduce emisiile de poluanţi, vor scădea pierderile din rețea, fiind înlocuite conductele vechi și uzate, care generează pierderi, cu un sistem legat preizolat. Se realizează și un sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, deoarece lipsa acestui sistem nu permite depistarea rapidă a spargerilor și eliminarea acestora operativ, ceea ce face ca până la depistarea neetanșeităților pierderile de fluid și căldură să fie mari.

Contractul de proiectare și execuție lucrări de reabilitare a 9,067 km traseu de rețea termică primară este la stadiul fizic de realizare de 47%, executant fiind asocierea de firme Energomontaj SA – ca lider de proiect, Elsaco Electronic SRL şi Construcţii Erbasu SA.

Contractul de proiectare și execuție lucrări de reabilitare a 20,095 km traseu de rețea termică secundară este realizat în proporție de 80,31%. Executant fiind asocierea de firme Elsaco Electronic SRL, ca lider de poiect, Energomontaj SA  şi Construcţii Erbaşu SA.

Primăria Timișoara transmite că intenționează să întocmescă documentația pentru etapa a III de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, pentru care va accesa finanțare externă, tot pentru reabilitări de rețele.

Proiectul de hotărâre poate fi citit la acest link.

 

Print Friendly, PDF & Email