Majorarea impozitului pe paragină, amânată

Pentru că legislaţia din domeniul fiscal nu permite o altă variantă, impozitul majorat semnificativ pentru terenurile şi clădirile aflate în paragină, anunţat de Primăria Timişoara, se va putea aplica abia de anul viitor.

 

Un an de graţie

Teoretic, proprietarii de clădiri şi terenuri lăsate în paragină mai au la dispoziţie un an pentru a remedia starea proprietăţilor lor, înainte ca Primăria Timişoara să aplice impozitul majorat, care va creşte în unele cazuri cu până la 500%. Deşi s-a vehiculat că noile impozite s-ar putea aplica din acest an, majorarea nu poate fi aplicată încă, pentru că legislaţia fiscală nu permite acest lucru.

„Impozitul majorat se poate aplica doar de anul viitor. Între timp se vor face controale, proprietarii por fi sancţionaţi cu amenzi şi vor primi somaţii. În urma unor verificări ulterioare, dacă nu s-au conformat, pe baza Hotărârii Consiliului Local li s-ar putea aplica de anul viitor impozitarea majorată”, declară directorul Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo.

Până se va aplica efectiv cota de impozitare crescută, Primăria avertizează că va continua să aplice amenzi proprietarilor care nu-şi îngrijesc imobilele.

 

Majorări consistente

Pe proprietarii imobilelor neîngrijite îi aşteaptă, de anul viitor, majorări semnificative ale impozitelor, între 300% şi 500%, în funcţie de gradul de degradare al clădirii.

Punctaj maxim, cu impozit majorat în grad corespunzător, vor avea clădirile cu crăpături de dimensiuni mari în pereţi, cu structură slăbită şi deformată, elemente componente ale structurii verticale lipsă, elemente din lemn rupte şi lipsă, deformări majore ale structurii şarpantei, coşuri de fum sau lucarne lipsă, elemente decorative desprinse, care prezintă risc de cădere, elemente de tinichigerie care lipsesc şi prezintă risc major pentru trecători, materiale componente ale tâmplăriei puternic deteriorate şi deformate,  zugrăveală exfoliată sau decolorată peste 30% din suprafaţă, porţiuni de tencuială ce cad, se desprind şi/sau sunt puternic umede, tencuială degradată peste 30% din suprafaţă, jgheaburi şi burlane deteriorate în totalitate sau lipsă, fără tubul de racord la reţeaua de canalizare, şi cu acoperiş care lipseşte sau este degradat peste 30% din suprafaţa totală.

Şi pentru că terenurile neîngrijite, năpădite de ambrozie, şi-au adus din plin contribuţia la creşterea numărului timişorenilor care suferă de alergii, Primăria Timişoara doreşte să combată tendinţa de lăsare a terenurilor în paragină, stabilind aceeaşi grilă de impozitare semnificativ mai mare, cu majorări de 500% pentru proprietarii de terenuri neîngrijite.

Conform Primăriei, în categoria teren neîngrijit intră acele acele terenuri care se află într-un cartier construit şi locuit, dar care sunt neîngrădite, pe care nu s-au efectuat lucrări de prelucrare a solului, care nu au fost cultivate sau amenajate  peisagistic şi pe care de regulă există abandonate deşeuri.

Print Friendly, PDF & Email