Maia Morgenstern, în „Jocul regilor”, la Timișoara

Jocul regilor Foto Oana Monica NaeMaia Morgenstern  revine la Timișoara cu o piesă de colecție, scrisă de unul dintre purtătorii de cuvânt ai Primăverii de la Praga.

 

Spectacolul care o aduce la Timişoara pe Maia Morgenstern, Jocul regilor, de Pavel Kohout, va fi jucat pe scena Operei Naționale, luni, 18 aprilie, de la ora 19. Alături de ea, pe scenă, vor fi alţi doi actori de calibru mare, Mircea Rusu și Andrei Finti. Jocul regilor este regizat de Felix Alexa, la Teatrul Evreiesc din București, cu o scenografie de Ruxandra Ion.

Jocul regilor – o piesă scrisă în 1978, fiind tradusă de Alexandru Al. Şahighian – este o bizară comedie neagră cu un subiect delicat, relaţiile dintre un evreu şi cuplul care îl ascunde în timpul persecuţiilor naziste, dar și mult după aceea – cei trei, personaje enigmatice, devenind un triunghi pasional, tensionat.

Ce ar trebui să facă o femeie când este asaltată de doi nebuni? Primul îi salvează trupul, cel de-al doilea îi deschide sufletul. Primul este generos, bogat, mărinimos, iar al doilea este spiritual și plin de farmec. Primul este isteric. în schimb, cel de-al doilea este coleric. Primul te amenință că se va sinucide, cel de-al doilea că se va lăsa ucis de naziști. Ce poate face o femeie care ține, în egală masură, la amândoi?”, spun, într-o prezentare a piesei, reprezentanţii Teatrului Evreiesc din Bucureşti. Adăugând că piesa lui Pavel Kohout este scrisă cu ironie, subtilitate și umor negru: „Există o anumită nebunie tragi-comică în reacţiile tuturor personajelor din acest spectacol. Dramele reale se amestecă cu ridicolul situațiilor, minciunile cu adevărul, şi numai astfel jocul vieții devine complet, se dezvăluie în sinopsis.”

În noiembrie 2008, Jocul regilor a obţinut Marele Premiu acordat Teatrului Evreiesc de Stat, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Brasov, ediţia a XX-a. Tot în 2008, în aprilie, Andrei Finţi, care îl interpretează pe Kellerman, primea Premiul pentru „Cel mai bun actor”, la Săptămâna Teatrului Românesc la Madrid.

Trailer "Jocul regilor", la Teatrul Evreiesc de Stat

Născut la Praga, în 1928, Pavel Kohout a fost, în prima parte a vieţii sale, un susţinător fervent al comunismului, inclusiv în chip de aparatcik, pentru a deveni, după mijlocul anilor 1950, un la fel de aprig militant împotriva lui, redactând, împreună cu Václav Havel, celebra Charta 77, un moment-cheie în mişcarea de rezistenţă faţă de regimul comunist totalitar. În 1979, după ce i s-a decernat Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană şi după ce a devenit consilier literar al faimosului Burgtheater din Viena, autorităţile cehoslovace l-au ostracizat. Autor de piese şi de scenarii de film, dar şi de romane şi eseuri, Kohout a ales exilul în Austria,  de unde întoarcerea în patrie nu i-a mai fost permisă decât după 1990.

Biletele pentru Jocul regilor,  la Timișoara, costă, în funcție de loc, 60 sau 80 de lei și s-au pus în vânzare la Agenția Operei.

 

Print Friendly, PDF & Email