Aeroportul Internaţional Timişoara anunţă că, în 2014, profilul pasagerilor s-a schimbat, că au fost introduse destinaţii noi şi susăine că aeronavele au zburat cu mai mulţi pasageri, la fiecare cursă.
În 2014, Aeroportul Internaţional Timişoara a înregistrat 735.469 pasageri din Timişoara, cu 4.81% mai mult faţă de 2013, susţine conducerea AIT, într-un comunicat de presă remis redacţiei. “Dacă în perioada anterioară, o pondere mare a traficului de pasageri o reprezenta traficul de tranzit (42%, în 2008, scăzând apoi până la 7% în 2013), în 2014, pasagerii locali, îmbarcaţi/debarcaţi din Timişoara şi din regiunile adiacente reprezintă o majoritate covârşitoare (99,91% pasageri locali şi doar 0,09% pasageri aflaţi în tranzit)”, se arată în comunicatul de presă al AIT.
Conducerea companiei declară că numărul de zboruri a scăzut faţă de anul precedent de la 11.292 de zboruri la 10.293, dar susţine că este vorba despre o eficientizare a curselor, gradul de ocupare a aeronavelor a crescut cu 14%. Directorul aeroportului, Daniel Idolu, afirmă că această tendinţă se regăseşte la nivel mondial, prin optimizarea numărului de zboruri pentru a avea un grad de încărcare cu pasageri a fiecărei aeronave cât mai ridicat. “Aceste schimbări au fost determinate în special de principiile de eficienţă economică care guvernează politica comercială a companiilor aeriene, prin creşterea ponderii zborurilor de tip low-cost şi în acelaşi timp prin restructurarea modelului de afaceri al companiilor aeriene regionale. Aceste principii s-au manifestat evident şi la Aeroportul Timişoara”, mai spune Daniel Idolu.
Ca pondere pe companii aeriene, la numărul de pasageri, Wizzair deţine o cotă de 53% pe Aeroportul Timişoara (în creştere faţă de 2013), urmată de compania Lufthansa (în creştere) şi de Tarom (în stagnare). În schimb, compania Carpatair a înregistrat o scădere majoră, cauzată de retragerea de pe piaţa din Timişoara, în ianuarie 2014, şi intrarea în insolvenţă, comunică reprezentanţii AIT.
Cursele charter, potrivit aceleiaşi surse, au înregistrat o creştere mare în 2014, numărul de pasageri înregistraţi în perioada mai – octombrie fiind cu 78% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Antalya a fost, anul trecut, destinaţia favorită, însă turiştii s-au îndreptat şi spre trei insule greceşti Skiathos, Zakynthos şi Creta. Tot anul trecut, destinaţiile preferate de pasagerii care au plecat de pe Aeroportul Timişoara au fost München, Bucureşti, Londra şi Bergamo. Tot în cursul anului trecut au fost incluse şi noi destinaţii: Bruxelles, Bari, Frankfurt şi Memmingen (München Vest), precum şi două noi zboruri de vacanţă, curse charter operate de agenţii de turism spre Zakynthos şi Skiathos. În prezent, AIT are 16 destinaţii importante din Europa, dintre care două aeroporturi (Bucureşti şi München) oferă şi zboruri de conexiune.
În ceea ce priveşte traficul de marfă, în 2014 s-a înregistrat o creştere de 21% faţă de anul precedent, fiind procesate 1937 de tone, susţine conducerea aeroportului.
Conducerea AIT estimează că anul 2015 va aduce o creştere a traficului de pasageri, dar şi destinaţii noi – din luna martie fiind anunţată deschiderea rutei spre Torino.
Ultimele comentarii