Mai mult de jumătate din elevii care au dat bacalaureatul la Făget, eliminaţi pentru suspiciuni de fraudă

Anunţă conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş

Aura Danielescu94 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul din Făget au fost eliminaţi din examen din cauza suspiciunilor de fraudă, în urma anchetei ISJ Timiş. Unii părinţi ameninţă conducerea ISJ Timiş cu instanţa.

 

94 de elevi, din cei 176 care au susţinut bacalaureatul la Liceul „Traian Vuia”, din Făget, au fost eliminaţi din examen din cauza suspiciunilor de fraudă, a anunţat, luni, Aura Danielescu (foto), inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş. Aceasta a mai spus că alţi aproximativ 20 de elevi riscă să fie eliminaţi. „Încă mai continuă controlul, încă mai sunt copii neindentificaţi. acum, au fost eliminaţi 94 de candidaţi, dar cu siguranţă vor mai fi şi alţii. Am văzut şi eu o parte din imagini, este clar că s-a copiat. Şi părinţii care au fost la noi ne-au spus că sunt mai mulţi decât am reuşit noi să identificăm până în prezent, tocmai din acest motiv dorim să nu ne grăbim, ca deciziile noastre să fie cele mai corecte”, a afirmat, citată de Mediafax, Aura Danielescu. Precizând că, după încheierea anchetei ISJ, reprezentanţii instituţiei vor organiza comisii de disciplină, pentru a lua măsuri împotriva profesorilor implicaţi în scandal.

Aura Danielescu apreciază că vina este şi a profesorilor, pe care îi acuză de neglijenţă în serviciu, şi anunţă că la nivelul ISJ Timiş vor fi constituite comisii de disciplină, în cadrul cărora vor fi cercetaţi disciplinar profesorii supraveghetori. Inspectorul general al ISJ Timiş avertizează că e posibil să se ajungă şi la desfacerea contractului de muncă.

Parchetul Tribunalului Timiş anunţa, în 8 iulie, că verifică modul în care s-a desfăşurat bacalaureatul la Liceul „Traian Vuia”, din Făget, după ce au solicitat ISJ Timiş înregistrările video din sălile de examen. În ziua următoare, în 9 iulie, a fost începută urmărirea penală „in rem”, adică fără făptuitor, pentru fapte de corupţie în cazul suspiciunilor de fraudare a bacalaureatului.

Părinţii mai multor elevi din Făget, eliminaţi din examen pe motive de fraudă, au cerut explicaţii inspectorilor şcolari, susţinând că nu toţi cei vizaţi au încercat să copieze. „Noi susţinem că nu s-a copiat, vrem să vedem imaginile. Vrem să se facă dovada că au copiat. În cazul în care rămâne această decizie, vom merge în instanţă, dacă nu găsim o rezolvare pe care amiabilă”, a declarat unul dintre părinţi.

Print Friendly, PDF & Email