La o zi după ce deputatul P.D.L. de Timiș Alin Popoviciu afirma că Centrul Intermodal Timișoara a deveni un proiect neeligibil, din cauza intereselor imobiliare majore în zona Remetea Mare – unde s-a dorit relocarea lui –, Titu Bojin îl acuză că minte și spune că proiectul se află pe prima poziție pe lista priorităților Ministerului Transporturilor și că va primi finanțare.
Democrat-liberalii reclamă interese imobiliare majore în zona Remetea Mare
Deputatul P.D.L. de Timiș Alin Popoviciu declară că în documentul care conține lista obiectivelor majore de investiții ale județului pentru perioada 2014 – 2020, care le-a fost înmânat recent parlamentarilor de către responsabilii din Consiliul Județean Timiș, mai multe mențiuni care se referă la constrângerile ce stau în calea materializării acestor proiecte sunt derizorii și fără legătură cu promisiunile din campania electorală locală a U.S.L.
Alin Popoviciu susține că a fost personal să se intereseze la Ministerul Transporturilor de soarta proiectului Centrului Intermodal de Transport Mărfuri Timișoara și afirmă că această investiție nu mai are șanse de materializare. Și asta pentru că, din pricina relocării amplasamentului de la Recaș la Remetea Mare, proiectul a devenit neeligibil. Situație pe care Alin Popoviciu i-o impută președintelui C.J. Timiș, Titu Bojin, pe care îl acuză că a decis relocarea din rațiuni ce țin strict de interesele sale personale: “Dacă s-ar fi construit la Recaș, acum am fi avut deja Centru Intermodal”.
În condițiile în care nu sunt lămurite problemele legate de proprietatea asupra terenurilor de la Remetea Mare, șansele pentru realizarea unor centre intermodale de transport mărfuri sporesc pentru competitorii Timișoarei, Iași și Craiova, acolo unde terenul pus la dispoziție pentru investiție se află în proprietatea Statului, mai spune deputatul P.D.L. Suspiciunile legate de rațiunile care au condus la luarea deciziei de relocare a amplasamentului, după ce o parte dintre aprobări fuseseră obținute deja și fusese realizat chiar și un studiu de fezabilitate nu sunt recente. Mai mulți reprezentanți ai P.D.L. au luat, în timp, poziție publică. Fostul deputat Valeriu Tabără declară și el că, prin mutarea Centrului la Remetea Mare, a fost favorizată specula imobiliară: “Dacă s-ar fi mers pe varianta Recaș, speculanții de terenuri nu ar fi avut nimic de câștigat, aceasta deoarece administrația locală punea la dispoziție întreaga suprafață. În schimb, la Remetea Mare, terenurile trebuiau achiziționate de la proprietari. Este limpede ce prețuri ar fi urmat să aibă tranzacțiile cu terenuri la Remetea Mare, susținute, evident, cu bani europeni, și cam cine ar fi putut beneficia de pe urma vânzării lor”. Valeriu Tabără a mai spus că amplasarea intermodalului la Recaș ar fi reprezentat o soluție optimă, pentru că s-ar fi realizat în acest fel un terminal ce ar fi realizat interconectarea dintre transportul feroviar, cel rutier și cel aerian – fiind o investiție care ar fi contribuit major la dezvoltarea întregii zone de vest a țării, centrul fiind situat în imediata apropiere a noii autostrăzi. Beneficiile ar fi fost evidente nu numai pentru Recaș și Timișoara, prin crearea de locuri de muncă, ci pentru întregul Banat, întrucât ar fi permis un acces mai rapid, mai eficient și mai ieftin la mărfuri de toate felurile.
La rândul său, consilierul județean P.D.-L. Marius Martinescu consideră că este evident că, din moment ce s-a dorit schimbarea soluției inițiale, pentru care exista întocmită și era aprobată inclusiv documentația inițială necesară, “există un interes legat de zona Remetea Mare, mai ales că există destul de multe informații relevante legate de cine sunt, de fapt, marii proprietari de terenuri din zona Remetea Mare”.
Președintele C.J.Timiș: “Alin Popoviciu minte, așa cum face de obicei”
În replică la acuzele lui Alin Popoviciu, președintele C.J. Timiș, Titu Bojin îi cataloghează declarațiile drept minciuni și spune că, în urma discuțiilor avute la București în zilele de 5 și 6 februarie, cu premierul Victor Ponta, cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu miniștrii Ramona Mănescu și Dan Șova, dar și cu senatorul Ilie Sârbu, județul va dobândi, în zilele următoare, certitudini legate de finanțarea proiectului Centrului Intermodal de Transport Mărfuri.
În condițiile în care un prim pas care ar trebui făcut pentru deblocarea proiectului se leagă de anunțarea unei opțiuni tranșante în ce privește locația, din partea Ministerului Transporturilor, devine limpede că viitorul proiectului Centrului Intermodal de Marfă Timișoara depinde de o decizie conotată politic. Pe care președintele C.J. Timiș, Titu Bojin, lasă să se înțeleagă că mizează în acest moment.
În ce privește proiectul Centurii Sud și proiectul de realizare a conexiunii la autostradă dinspre nodul rutier km 40-41 spre Municipiul Timișoara, Titu Bojin declară același lucru: că acestea se află chiar acum în analiză, pe masa ministerelor de resort (Ministerul Transporturilor și Ministerul Marilor Proiecte – n.red.), cu șanse de a figura pe lista priorităților propuse spre finanțare.
Viitoarea locație, sub semnul incertitudinii
În fișa de proiect referitoare la Centrul Intermodal de Transport Mărfuri, reprezentanții administrației județene menționează că acordul cu C.N.C.F.R. nu este finalizat și declară că nu s-a primit niciun răspuns la propunerea de asociere în participațiune. În plus, mai menționază, procedura de achiziție a terenului pentru amplasamentul Remetea Mare este blocată în absența unui acord între C.J.T. și C.N.C.F.R. În vreme ce, referitor la solicitarea C.N.C.F.R. vizând actualizarea studiului de fezabilitate pentru locația de rezervă Recaș, este menționat faptul că nu se cunoaște încă opțiunea Ministerului Transporturilor în ce privește alegerea locației unde se va realiza investiția.
Ca urmare, reprezentanții administrației județene precizează că, în absența unor decizii venite din partea Ministerului Transporturilor și a C.N.C.F.R. S.A., există riscul de a fi ratate oportunitățile de finanțare din fonduri U.E.
Ultimele comentarii