M10 Timiş acuză primarul Timişoarei de abuz de putere în perioada premergătoare alegerilor locale

Nicolae Robu in conferinta de presa (4) Foto PNL TimisPrimarul Timişoarei a anunțat că a interzis, în unele zone ale oraşului, strângerea de semnături pentru susținerea candidaturilor la alegerile locale. M10 Timiş îl acuză de abuz de putere.

 

Primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, a anunțat, pe o rețea de socializare, că a interzis strângerea de semnături necesare pentru susținerea candidaturilor la alegerile locale, pe o serie de străzi și în câteva dintre parcurile și piețele orașului.

Edilul declară că semnăturile pentru candidaturi la alegerile locale, pentru toți candidații, indiferent de funcția sau poziția pentru care candidează, indiferent de partidul în numele căruia candidează sau de statutul de independent și indiferent de orice alt criteriu, pot fi strânse în orice locații din oraș, mai puțin în Piața Victoriei, pe străzile Alba Iulia, Mărășești, Augustin Pacha, în Centrul istoric cu cele patru piețe și zece străzi devenite pietonale şi nici în parcurile orașului ori în interioarele clădirilor publice ale orașului. „La baza acestei opțiuni, stă, pe de o parte, grija pentru dreptul la relaxare neperturbată al cetățenilor Timișoarei, respectiv grija pentru funcționarea neperturbată a instituțiilor publice, iar pe de altă parte, principiul echidistanței, al egalității de tratament și de șansă în raport cu toți candidații”, explică Nicolae Robu.

Filiala Timiş a partidului M10 cataloghează această decizie ca fiind discriminatorie, în condițiile în care legislația electorală, „adoptată cu largul concurs și complicitatea partidelor din cadrul USL”, favorizează oricum partidele mari și primarii aflați în funcție, prin organizarea de alegeri locale într-un singur tur de scrutin.

Astfel, spun oficialii M10 Timiş, „primarul auto-intitulat liberal Nicolae Robu nu face decât să se erijeze o dată în plus într-un apărător al obiectivelor și intereselor USL care l-a propulsat în fruntea Timișoarei, prin introducerea de prevederi cu caracter limitativ ce fac și mai dificilă îndeplinirea condițiilor prevăzute pentru participarea la alegeri pentru partidele nou-înființate și pentru candidații independenți”.

Reprezentanţii M10 mai spun că, în condițiile în care, în baza unor decizii controversate, edilul Timișoarei și-a luat libertatea de a-şi face campanie pe banii publici, „organizând concerte și inventând pentru perioada premergătoare alegerilor o serie de festivități de premiere inexistente până în prezent”, ar mai rămâne doar să avem alegeri locale cu partid și candidat unic, prin împiedicarea competitorilor electorali să participe la alegerile locale.

M10 Timiş solicită, prin urmare, reconsiderarea acestei decizii. „Totodată, având în vedere numeroasele antecedente constând în nerespectarea flagrantă a unor prevederi legale, îi atenționăm pe domnul primar Nicolae Robu și pe factorii de decizie din cadrul Primăriei Timișoara că orice restrângere a dreptului de a fi ales este contrar Constituției și prevederilor legislației naționale în vigoare, intrând sub incidența art. 385 din Noul Cod Penal”, se arată într-un comunicat al M10 Timiş.

De asemenea, M10 Timiş lansează un apel adresat tuturor formațiunilor politice, dar şi candidaților independenți să se alăture acestui protest şi să nu accepte „aceste manevre abuzive mai ales acum în prag de alegeri”.

Print Friendly, PDF & Email