Luptă prelungită în instanță, pentru Cinematograful Eurimages

Deși Primăria Timișoara a reușit să câștige în instanță cinematograful Eurimages, litigiul nu s-a încheiat, la Curtea de Apel Timișoara fiind inițiate în acest an solicitări de revizuiri și contestații în anulare ale deciziei care îi dădea câștig de cauză Municipalității timișorene.

 

Maraton judiciar

La începutul acestui an, conducerea Primăriei Timişoara anunţa ceea ce considera a fi o „victorie uriaşă în instanţă”, respectiv decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casație și Justiție privind obligarea RADEF să îi predea şapte cinematografe, cu tot cu grădinile de vară conexe. Asta, până la sfârşitul lunii februarie.

Printre ele nu se regăsea, însă, cinematograful Studio Eurimages. În cazul său, în urmă cu trei ani, făcea vâlvă informaţia că imobilul a fost folosit drept monedă de schimb de către Româniafilm, care ar fi avut de achitat 200.000 de euro datorie unei femei care locuieşte într-un bloc de nefamilişti din Timişoara. Aceasta ar fi devenit, în acest fel, proprietară pe imobilul situat ultracentral.

Primăria a decis atunci să reintre în proprietatea acestui imobil, atacând în instanţă actul notarial care a consfinţit trecerea cinematografului din proprietatea RADEF în proprietatea respectivei persoane private.  

După mai mult de doi ani de procese, Municipalitatea timişoreană a reuşit să câştige anul trecut procesul deschis pentru recuperarea clădirii cinematografului Studio, care a revenit în proprietatea Statului Român.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Pentru că în acest an au fost înaintate la Curtea de Apel Timișoara două acțiuni împotriva acestei decizii: o acțiune de constatare de nulitate act juridic prin revizie și o a doua prin contestație în anulare. Ambele acțiuni au fost respinse, ultima în urmă cu câteva zile, cu invocarea tardivității contestaţiei în anulare.

Probabil, lucrurile nu se vor opri aici și vor ajunge și la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Un al 8-lea cinematograf, Studio, va trebui şi el predat Primăriei de către RADEF şi sperăm ca asta să se întâmple fără un nou proces. Reamintim că cinema Studio ajunsese proprietate privată şi a fost readus în patrimoniul statului prin demersurile Primăriei Timişoara”, declara primarul Nicolae Robu.

 

Un proces îndelungat de transfer

De ani de zile, Primăria Timişoara şi Româniafilm îşi dispută fostele cinematografe, timp în care starea de degradarea în care se găseşte multe cinematografe se accentuează.

Maria Bikfalvi, liderul Sindicatului Liber RomâniaFilm, spune că RADEF este obligată să predea aceste spații către Primărie şi că, judecând după starea acestor spații, Regia a demonstrat că nu este un manager bun. „Pentru că majoritatea cinematografelor predate Primăriilor nu și-au păstrat specificul, nici măcar prin proiectarea unui film sau două pe lună în acele spații, te poți întreba ce se va alege de viitorul cinematografiei românești. Pentru că se face caz că nu se dau bani pentru filme românești, dar se uită că nu mai este unde să se difuzeze acele filme. La mall-uri în niciun caz, pentru că se cer taxe foarte mari în euro pentru difuzare. Și atunci o să facem filme și nu o să avem unde să le prezentăm”,mai  spune Maria Bikfalvi, liderul Sindicatului Liber RomâniaFilm.

Print Friendly, PDF & Email