Ludovic Orban: „Ne reproşăm naivitatea pe care am avut-o când ne-am imaginat că s-au schimbat moravurile în PSD”

Ludovic Orban 2Se reface sau nu se reface USL? De ce nu au rupt liberalii alianţa cu PSD mai devreme? Are pregătit PNL un alt candidat la prezidenţiale, în varianta unei ipotetice demisii a liderului său, Crin Antonescu? Privind retrospectiv, la perioada scursă din iulie 2012, ce-şi reproşează PNL, faţă de electorat, faţă de partenerii externi ai României? Dacă am fi în primăvara lui 2012, ar fi dispus PNL să repete „povestea USL”? Sunt câteva dintre întrrebările pe care i le-am adresat lui Ludovic Orban, vicepreşedinte al PNL, aflat, zilele trecute, la Timişoara.

 

„PNL nu mai putea să gireze acest guvern”

În aprilie, când aţi anunţat că aţi propus conducerii PNL efectuarea demersurilor pentru radierea din registrul partidelor a PSD, aţi afirmat că foştii dumneavoastră parteneri de alianţă au încălcat…

Au încălcat legea.

 

… au încălcat angajamentele electorale din prima zi a guvernării. De ce nu aţi rupt alianţa anul trecut?

Nu poţi să rupi o alianţă la nici cinci minute după ce te-ai prezentat în faţa electoratului. Aduceţi-vă aminte, la nici cinci minute după anunţarea rezultatului alegerilor, Victor Ponta a anunţa cooptarea UDMR la guvernare. După ce, timp de un an şi jumătate, a spus că unul dintre obiectivele pentru care s-a înfiinţat USL este şi acela de a nu mai permite participarea la guvernare a UDMR. Evident că  PNL a reacţionat, atunci, imediat şi am putut împiedica această măsură.

Nu am putut împiedica, însă, numirea lui Gabriel Oprea în funcţia de vicepremier. Victor Ponta a fost de o încăpăţânare absolut de neînţeles. Cum să-l pui pe Oprea, care a fost trădătorul numărul unu, care a luat cu japca parlamentari din PNL şi PSD, pentru a-i construi o majoritate parlamentară lui Băsescu, după alegerile prezidenţiale? Pe acelaşi Oprea, care i-a ridicat la rang de colonel pe vectorii de mesaj ai lui Traian Băsescu?

Revenind, o alianţă nu se rupe atât de repede. Nu ar fi înţeles oamenii. Numai că, în toată perioada aceasta, picătură cu picătură s-a umplut paharul. PNL nu mai putea să gireze acest Guvern şi, mai ales, acest premier, care a nesocotit promisiunile făcute cetăţenilor români, care a nesocotit interesele şi aspiraţiile oamenilor care au votat cu noi şi care a avut o agendă cu totul şi cu totul diferită faţă de programul electoral şi faţă de programul de guvernare cu care s-a prezentat în faţa Parlamentului.

„Tăriceanu este în postura de scalp la cingătoarea indianului Ponta”

Victor Ponta vorbea, zilele trecute, despre refacerea USL…

O minciună sfruntată.

 

De ce ar avea interesul să lanseze pe piaţă astfel de informaţii, despre care spuneţi că nu au niciun fundament?

Ei au un obiectiv electoral. Între cei care au votat cu USL au fost două categorii de alegători: au fost votanţii PNL şi votanţii PSD, dar au mai existat un 3 – 4 până în 5% de alegători care nu erau nici simpatizanţi ai PNL, nici ai PSD. Aceştia au votat într-un fel împotriva lui Traian Băsescu. Strategia electorală a PSD, în toată povestea asta cu „USL trăieşte”, „Vom reface USL”, conţine doar minciuni. O dată spun „refacem USL”, după care, pe afişele electorale, spun „USL trăieşte”. Păi, când mint? Dacă USL trăia, mai trebuia refăcut? Sunt minciuni cusute cu aţă albă care, în mod evident, nu au alt obiectiv decât de a produce derută şi de a capta acel procent de 3 – 4 la sută dintre alegători, ca să-i determine să voteze cu PSD, cultivând această minciună.

 

Sau mizează pe o aripă din PNL, pe o eventuală fractură în interiorul partidului, care să-l urmeze într-un final pe dl Tăriceanu?

Ei au mizat de la început pe acest lucru. Vă reamintesc, însă, că dl Tăriceanu s-a predat PSD-ului şi stă acum în postura de scalp la cingătoarea indianului Ponta. Nu a mai fost urmat de nimeni. Călin Popescu Tăriceanu nu a mai reuşit să ia niciun parlamentar, niciun primar sau viceprimar, niciun preşedinte de filială, niciun preşedinte de Consiliu Judeţean liberal. Nereuşind să creeze o fractură în interiorul PNL, obiectivul PSD este recupereze o parte din acest electorat despre care v-am spus, de 3 – 4 – 5 la sută, care au votat USL fără a fi nici simpatizanţi PSD, nici PNL. După opinia mea, nu vor reuşi.

 

„Declaraţia privind o eventuală demisie a lui Crin Antonescu nu a fost foarte inspirată”

Dl Crin Antonescu declara că, în eventualitatea în care PNL nu va obţine 20 la sută la europarlamentare, ia în calcul demisia. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, aveţi pregătit un alt candidat pentru prezidenţiale?

PNL va obţine peste 20 la sută la alegerile europarlamentare.

 

Deci, nu ne întrebăm „Ce se va întâmpla dacă?”…

Nu. Nu a fost o declaraţie foarte inspirată, dar vă repet: PNL va obţine peste 20 la sută. Are toate argumentele, toate datele necesare pentru a-şi atinge acest obiectiv.

„Despre relaţii cu alte partide nu este un moment potrivit să discutăm”

Voci din PNL luau în calcul, încă din vara anului trecut, o alianţă cu PDL? O faceţi?

PNL întotdeauna a vrut să facă o alianţă cu cetăţenii români care vor ca România să fie guvernată cinstit, competent, care vor ca România să fie condusă de Guvern şi de preşedinte spre un nivel de viaţă decent şi civilizat, cât mai apropiat de nivelul ţărilor dezvoltate din UE.

Despre relaţii cu alte partide politice nu este un moment potrivit să discutăm. Noi ne prezentăm în faţa cetăţenilor români şi le cerem să ne acorde încrederea pentru a putea să-i reprezentăm la Bruxelles, în Parlamentul European, şi pentru a avea o forţă de reprezentare cât mai puternică, să ne ajute să sprijinim interesele României şi să influenţăm deciziile Parlamentului European în favoarea cetăţenilor români.

„Premierul Ponta îşi construieşte un sistem de dominaţie ca în Rusia şi  China”

Ludovic Orban 3V-aţi manifestat recent dezacordul faţă de intrarea DGIPI în subordinea directă a d-lui Ponta. Nu l-am auzit pe dl Stroe protestând, în decembrie 2012, când a fost luată această decizie, deşi e o premieră, care nu se bazează pe niciun argument logic, în istoria post-decembristă a MAI.

Aţi văzut, într-un an şi jumătate, vreo luare de poziţie din partea d-lui Stroe, diferită faţă de luările de poziţie ale d-lui Ponta?

 

Dar Internele, la fel ca Finanţele, au fost un minister care de facto, era al PSD. De ce nu i-aţi remaniat dumneavoastră, PNL-ul, pe domnii Stroe şi Chiţoiu, în 2013?

I-am schimbat până la urmă, aţi văzut…

 

Anul acesta… De ce nu aţi cerut remaniere guvernamentală anul trecut?

Pregătirea remanierii s-a făcut mai demult. Numai că era final de an, era vacanţă parlamentară, erau sărbători. Dar, aţi văzut, când am încercat să facem remanierea, PSD ne-a dat afară de la guvernare.

 

În interiorul PNL au avut loc discuţii despre aceste alinieri ale miniştrilor liberali la politica şi interesele premierului Victor Ponta, nu ale PNL?

În permanenţă, în interiorul PNL a existat o poziţie faţă de toate trădările PSD vizând promisiunile electorale, cât şi faţă de atitudinea abuzivă premierului Victor Ponta, în special, dar şi a PSD faţă de orice reprezentant al PNL care deţinea o funcţie publică în România. Nemulţumirea şi opoziţia au fost mai mici la început şi au crescut încet-încet. A fost ca un bulgăre care a pornit la vale, favorizat şi de atitudinea complet neprincipială a PSD şi care s-a transformat în acea avalanşă care, până la urmă, a dus la decizia ca PNL să fie consecvent promisiunii electorale, să nu mai fie parte a unui Guvern care acţionează împotriva cetăţeanului.

 

Vorbeam despre subordonarea de jure a DGIPI către premier. E o decizie succedată de alte măsuri care ridică mari semne de întrebare: înfiinţarea Direcţiei Antifraudă, pentru a şi-o subordona direct, solicitarea de a-şi trece în subordine directă SPP, apoi DGIA, Poliţia, Poliţia de Frontieră…

Premierul Ponta îşi construieşte un sistem de putere personală care nu are nicio legătură cu democraţia occidentală. Construieşte un sistem de dominaţie care seamănă mai mult cu sistemele de dominaţie din Rusia şi din China decât cu sistemele democratice, care se bazează pe cetăţeni, pe instituţii democratice şi, mai ales, pe capacitatea oamenilor de a-i schimba pe acei politicieni care îşi încalcă promisiunile electorale.

 

În momentul de faţă există vreo posibilitate de a pune stavilă unor porniri autoritare din partea d-lui Ponta? Se poate forma o majoritate parlamentară care să-i spună „nu”?

PSD are o majoritate parlamentară fragilă, recrutată după modelul în care a recrutat Băsescu majoritatea parlamentară, în perioada 2009 – 2012, adică tot cu ajutorul lui Gabriel Oprea. Gabriel Oprea a fost cel care a racolat parlamentarii PPDD, dar şi parlamentari de la alte partide parlamentare, pentru a-i construi majoritatea lui Victor Ponta, fără PNL.

Bătălia esenţială este cea pentru prezidenţiale. Am convingerea că PNL va da candidat în turul II şi numai candidatul PNL are cu adevărat capacitatea să-l învingă pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale.

 

Nu se prefigurează o luptă inegală, în condiţiile în care Victor Ponta are în subordinea directă unele servicii speciale, iar pe altele se străduieşte, iată, să le aibă?

Am încredere că oamenii care lucrează în aceste instituţii şi care, în marea lor majoritate, ştiu că nu sunt plătiţi pentru a-l servi pe Ponta, ci sunt plătiţi pentru a servi cetăţeanul român, nu vor respecta comenzile politice pe care le vor primi de la Ponta şi de la PSD şi nu se vor implica în bătălia politică. Repet: marea majoritate a profesioniştilor care lucrează în aceste structuri. Asta este, într-un fel, o garanţie pe care o am, pentru că s-au petrecut multe… Nu mai arată lumea aşa cum arăta în vremea primului mandat al lui Iliescu sau pe vremea mandatului lui Năstase.

„Am fost omul care a încercat permanent să deschidă ochii PNL faţă de PSD”

Ludovic Orban 1Începutul de an 2014 venea cu o schimbare radicală de discurs din partea dlui Antonescu, privind garantarea statului de drept, separarea puterilor în stat, un discurs care intra, însă, în coliziune frontală cu acţiunile de până atunci. Târziu… Dacă am fi în primăvara lui 2012, aţi repeta povestea?

Eu nu pot să vă dau decât un singur răspuns, răspunsul meu personal: eu am fost omul care a votat împotriva alianţei cu PSD, omul care, în mod consecvent, a susţinut atât în interiorul partidului, cât şi în luările de poziţie – atât cât îmi permiteau democraţia internă şi situaţia politică la data respectivă – sancţionarea derapajelor PSD-ului şi care a încercat permanent să deschidă ochii PNL faţă de un PSD care s-a prezentat la negocieri cu faţă de înger, iar după, s-a transformat în demon.

 

Privind retrospectiv, la perioada aceasta scursă din iulie 2012, dumneavoastră, cei de la PNL, ce aveţi să vă reproşaţi? Faţă de electorat, faţă de partenerii externi ai României.

Naivitatea – iar acum nu vorbesc în numele meu personal, ci al PNL – pe care am avut-o când ne-am imaginat că, dacă s-a schimbat generaţia în PSD, s-au schimbat şi moravurile în PSD. Şi naivitatea pe care am avut-o să ne imaginăm că PSD va fi vreodată de acord să pună în practică toate măsurile de relansare economică, pe care le-au acceptat în programul de guvernare, dar pe care au refuzat sistematic să le adopte. Tocmai din acest motiv, cred că oamenii care simpatizează PNL, care sprijină cu adevărat PNL vor înţelege că noi am preferat să facem un sacrificiu pentru noi pentru a putea ca, în viitor, să împiedicăm proiectul de dominaţie a României, pe care l-a pus la cale PSD-ul, care a încercat să ne transforme în figuranţi ai acestui proiect. Am preferat să ne retragem în opoziţie şi să începem bătălia pentru a împiedica realizarea acestui proiect nefast pentru România.

Print Friendly, PDF & Email