Ludovic Orban, la Timișoara: „Prin solicitarea privind desecretizarea Memorandumului, Liviu Dragnea se auto-acuză”

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat azi, la Timişoara, că prin solicitarea de desecretizare a Memorandumului privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim liderul PSD, Liviu Dragnea, se auto-acuză.

 

Liviu Dragnea a cerut joi desecretizarea Memorandumului. Înseamnă că recunoaşte că Memorandumul era secret şi faptul că el ştia că este secret. Prin această cerere de desecretizare, domnul Dragnea recunoaşte că a făcut public conţinutul unui memorandum despre care ştia că avea caracter secret. O asemenea auto-acuzare, auto-incriminare, nu am întâlnit”, a afirmat, potrivit Agerpres, președintele PNL, Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă la Timișoara, azi.

Liderul liberal a subliniat că îşi doreşte să fie cercetate toate circumstanţele legate de iniţierea, elaborarea, modul de adoptare, modul de comunicare publică a acestui memorandum de către o persoană învestită prin lege, care să aibă puterea de a cerceta în profunzime ce s-a întâmplat.

„Nu pot accepta ca interese fundamentale ale României să fie călcate în picioare, că punţi construite în timp cu celelalte ţări, să fie dinamitate în câteva zile numai pentru interesul personal al lui Liviu Dragnea. (…) Abordarea României vizavi de mutarea ambasadei trebuie să fie conformă cu liniile strategice de politică externă pe care le-a avut România de-a lungul timpului”, a mai spus Ludovic Orban.

El a precizat că orice decizie referitoare la politica externă a ţării trebuie să fie rezultatul unei ample consultări, în primul rând în România, cu preşedintele României, în conformitate cu Constituţia şi cu deciziile Curţii Constituţionale. De asemenea, din ecuaţia consultărilor trebuie să facă parte, potrivit lui Ludovic Orban, toţi partenerii – partenerul strategic SUA şi cei din UE, dar şi „toţi ceilalţi actori implicaţi în acest proces şi mai ales, trebuie să fie consecventă orice decizie cu liniile strategice de politică externă pe care România le-a avut de-a lungul timpului”.

Liderul PNL a mai punctat că „ceea ce a făcut Dragnea prin mâna lui Dăncilă este o crimă împotriva unei politici externe”.

Referitor la depunerea plângerii penale împotriva lui Liviu Dragnea şi a premierului Viorica Dăncilă, Ludovic Orban a declarat că știe foarte bine ce a făcut și că și-a asumat o răspundere şi toate riscurile care decurg de aici. „Se vede cu ochiul liber că este o campanie de linşaj dusă pe diferite canale media, o fabrică de fake-news privitoare la situaţia din PNL, care nu are nicio legătură cu realitatea. Ştiu foarte bine ce am făcut şi mai ales ştiu că există temeiuri serioase pentru sesizarea mea”, a menţionat Ludovic Orban.

Print Friendly, PDF & Email