Ludovic Orban, la Timișoara: „Depunerea unei moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară este neconstituţională”

Foto: Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a declarat la Timișoara, azi, că depunerea unei moţiuni de cenzură în vacanţa parlamentară este o acţiune neconstituţională şi afirmă că niciun partid sau lider politic „nu poate să îşi bată joc de această instituţie” şi să o folosească ca ”mijloc de campanie electorală internă”, potrivit Agerpres.

 

„Să vedem ce moţiune de cenzură va fi. Astăzi, am depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care am invocat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Privitor la moţiunea de cenzură, din punctul nostru de vedere nu poate fi depusă decât în sesiune normală, în sesiune ordinară, nu poate fi depusă în vacanţa parlamentară. Pe de altă parte, acceptând prin absurd că s-ar putea depune o moţiune în sesiune extraordinară, care e de fapt o prelungire a sesiunii ordinare pe perioada vacanţei parlamentare, până la începutul sesiunii ordinare următoare, oricum nu s-a întâmplat, eu nu ţin minte ca în 30 de ani să se fi întâmplat o asemenea situaţie, să se depună moţiune de cenzură în plină vară, în vacanţă parlamentară. Mai mult decât atât, moţiunea se depune într-o sesiune extraordinară, ea să fie citită într-o altă sesiune extraordinară şi posibil să fie votată în altă sesiune extraordinară sau în sesiunea ordinară. Din punctul nostru de vedere este neconstituţional, instituţia moţiunii de cenzură este o instituţie democratică fundamentală, scrisă în Constituţie, care permite unei majorităţi parlamentare să înceteze activitatea unui guvern, dar eu consider că niciun partid politic şi niciun lider politic nu poate să îşi bată joc de această instituţie aruncând-o în derizoriu şi transformând moţiunea de cenzură, un instrument democratic, într-un mijloc de campanie electorală internă”, a declarat, citat de Agerpres, premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a vizitat, azi, şantierul Centurii de sud a Timişoarei, care va face legătura cu Serbia şi a discutat cu lideri locali din domeniul Sănătăţii, în contextul pandemiei de coronavirus.

În prezenţa premierului au fost semnate două contracte ale Primăriei Timișoara pentru dotarea a două centre sociale din Timişoara în actualul context pandemic şi pentru proiectul „Creşterea capacităţii de reacţie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului Sars-CoV-2”.

Print Friendly, PDF & Email