Lucrări la Centura Sud a Timişoarei, pe baza unui studiu de fezabilitate din 2011

Specialist: „Existenţa unui studiu de fezabilitate vechi este un motiv de creştere a preţurilor lucrării”

Realizarea de documentaţii preliminare costisitoare, în momente în care nu există certitudinea începerii investiţiei, ar putea avea efecte nedorite spectaculoase şi în cazul lucrărilor la Centura Sud a Timişoarei. Lucrările ar putea demara pe baza unei documentaţii realizate în 2011, care este posibil ca, pe unele porţiuni, ţinând cont de dinamica zonei, să fie deja paralelă cu realitatea.

 

Lămuriri solicitate Ministerului Transporturilor

Mania de a comanda şi plăti sume fabuloase pentru documentaţii preliminare, cum ar fi studiile de fezabilitate, fără certitudinea realizării investiţiei propriu-zise, ar putea avea efecte negative în cazul lucrărilor la centura Sud a Timişoarei. Aceasta se pare că va începe pe baza unui studiu de fezabilitate întocmit în anul 2011, şi care pe unele porţiuni ar putea să nu mai corespundă cu realitatea din teritoriu.

Problema a fost adusă la cunoştinţa Ministerului Transporturilor şi prin interpelări parlamentare în care se precizează că, la începutul acestui an, chiar şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere considera necesară revizuirea acestei documentaţii.

Cu toate acestea, în data de 27 martie, procedura de achiziţie publică fost anulată, iar CNAIR a anunţat public lansarea unei noi proceduri, având la bază studiul de fezabilitate din 2011.

Situaţia este aberantă, în condiţiile în care chiar CNAIR recunoştea într-un comunicat oficial că o serie de acte normative din domeniul infrastructurii publice s-au modificat substanţial, între timp. Astfel, după începerea lucrărilor în baza fostului studiu, s-ar putea constata că aproape tot ce s-a realizat nu este conform cu normele legale actuale şi trebuie modificat.

În plus, conform unei interpelări parlamentare trimise Ministerului Transporturilor, „este necesară verificarea şi adaptarea structurii rutiere la traficul recenzat în anul 2015, este necesară revizuirea Devizului general – întocmit în baza noilor listelor de cantităţi ce vor rezulta în urma revizuirii şi adaptării proiectului, a revizuirii preţurilor unitare 2016 şi trebuie luate în discuţie eventualele modificări ale traseului existent în conformitate cu situaţia actuală din teren.”

 

Un răspuns în aşteptare

Până în momentul de faţă Ministerul Transporturilor nu a furnizat un punct de vedere cu privire la aceste obiecţii, însă procedura de atribuire a contractului merge mai departe.

La sfârşitul săptămânii trecute, PSD Timiş anunţa că documentația pentru proiectarea și execuția tronsonului sud care va completa centura Timișoarei a fost finalizată și depusă pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, subliniind că, astfel, „premierul Sorin Grindeanu demonstrează că își respectă angajamentele luate față de timișoren”.

Citeşte şi: PSD Timiș: „S-a intrat în linie dreaptă cu proiectul tronsonului sud al centurii Timișoarei”

Ionuţ Ciurea, vicepreşedinte şi director executiv al Asociaţiei Pro Infrastructura, consideră că, în mod ideal, lucrările ar trebui începute imediat după realizarea studiului de fezabilitate. Altfel, s-ar putea să apară surprize. „S-ar putea să se constate că pe teren s-a tras între timp o conductă sau a apărut un cimitir – au mai fost cazuri de acest gen. Depinde însă şi de cât de bine a fost făcut studiul vechi – câte foraje s-au făcut, cât de bine s-a documentat situaţia din teren. Dacă s-a realizat din birou, atunci rezultatele vor fi pe măsură. Oricum, existenţa unui studiu de fezabilitate vechi este un motiv de creştere a preţurilor lucrării, pe motiv că ca acestea trebuie actualizate”, consideră Ionuţ Ciurea.

Print Friendly, PDF & Email