Lucrări începute la noul corp al Spitalului “Louis Ţurcanu”, fără siguranţa finanţării

Primăria încă speră că va obţine de la Guvern măcar jumătate din contravaloarea investiţiei

spital louis turcanu 2A fost emis ordinul începerii lucrărilor la noul corp al Spitalului “Louis Ţurcanu”, marele obiectiv de campanie al USL în cazul Timişoarei. Însă, deşi teoretic investiţia poate începe, nimeni nu ştie când şi dacă se va finaliza, pentru că, deocamdată, nu are asigurată finanţarea. Lucrarea începe cu bani de la bugetul local, însă Municipalitatea nu are fonduri suficiente pentru finalizarea ei.

 

Primar: “Nu sunt suficiente declaraţiile lui X, nici măcar atunci când X înseamnă primul-ministru”

Primăria Timişoara a dat, zilele trecute, ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, o investiţie pe care s-a bătut mult monedă în campania electorală, o promisiune datorită căreia USL a acumulat capital electoral. Deşi la momentul campaniei, se dădea ca sigură demararea investiţiei încă din 2012, au trecut doi ani fără să se realizeze nimic concret. Şi acum, deşi a fost predat amplasamentul şi lucrările pot începe, nimeni nu poate spune cu siguranţă ce orizont de finalizare ar putea avea investiţia, pentru simplul fapt că nu se ştie dacă va avea asigurată finanţarea.    

În bugetul pe anul în curs este prevăzută doar suma de cinci milioane de lei pentru lucrările de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”. Aceeaşi sumă a fost prevăzută pentru acest obiectiv, de la Guvern, în 2013, dar banii n-au putut fi folosiţi pentru că nu erau gata nici documentaţiile preliminare lucrărilor. Teoretic, noul imobil al spitalului, cu demisol, parter şi şase etaje, ar urma să fie ridicat şi predat în doi ani, valoarea investiţiei fiind de peste nouă milioane de euro.

“În privinţa finanţării obiectivului, la ora actuală, singura instituţie care este angajată oficial este Primăria Timişoara. Aştept ca Guvernul României să emită o hotărâre prin care să-şi asume să fie cofinanţator. Nu sunt suficiente declaraţiile lui X sau Y, nici măcar atunci când X înseamnă primul-ministru. Întotdeauna trebuie să existe responsabilităţi asumate prin acte oficiale. În acel moment vom şti şi cu câţi bani din total se angajează Guvernul României. Sper să se respecte până la urmă un cuvânt dat”, a declarat primarul Nicolae Robu.

După predarea amplasamentului, va urma organizarea de şantier, iar lucrările propriu-zise se estimează că vor demara la începutul lunii iunie.

Nicolae Robu a susţinut că, indiferent de sursa finanţării, Primăria îşi va respecta angajamentele faţă de antreprenorul care va realiza construcţia. Cu toate acestea, dincolo de aceste asigurări, Primăria dispune de un buget limitat şi o posibilitate de creditate la fel de limitată.

Consilier local: “Nu cred că Primăria Timişoara are resursele necesare pentru a realiza singură investiţia”

Consilierul local PDL Simion Moşiu spune că, în pofida speranţelor Primăriei Timişoara că Guvernul va finanţa măcar jumătate din valoarea construcţiei noului corp al Spitalului “Louis Ţurcanu”, acest lucru e greu de crezut, în actuala conjunctură. “Dacă atunci când conducerea Primăriei făcea parte din coaliţia de guvernare nu s-au dat banii necesari pentru această investiţie, este evident că, în actuala formulă, Guvernul nu are niciun interes ca primarul Timişoarei să taie vreo panglică de inaugurare. Păcat că, din cauza unor orgolii politice, au de suferit timişorenii şi copiii timişorenilor”, spune consilierul local.

În opinia sa, Primăria Timişoara nu va avea resursele necesare pentru a derula singură această investiţie. “Eu spun că Municipalitatea nu are resurse să realizeze singură această construcţie. Nu sunt bani nici măcar pentru finalizarea unor investiţii începute. Ce să mai vorbim de cele care încă nu au fost iniţiate?”.

Print Friendly, PDF & Email