Lucrări ale artistei Mariei Prymachenko, din Ucraina, proiectate pe clădirea Operei din Timișoara

Lucrarea „Our Army, Our Protectors”, realizată de Maria Prymachenko în 1978

Ziua Națională a Ucrainei, celebrată în 24 august – dată la care se împlinesc șase luni de la izbucnirea războiului – va fi marcată la Timişoara printr-un spectacol de video mapping proiectat pe fațada Operei Naționale Române din Timișoara. Un tribut adus artistei ucrainene Maria Prymachenko (1908-1997).

 

Evenimentul, intitulat Sensitive Content / Videomapping Performance, organizat de Asociația Prin Banat, va avea loc miercuri, 24 august, de la ora 20, în Piața Victoriei din Timișoara. În cadrul acestuia va fi prezentată, în premieră la Timișoara, arta Mariei Prymachenko, una dintre cele mai reprezentative figuri ale artei naive din Ucraina.

În deschiderea evenimentului va concerta trupa timișoreană JazzyBIT, alături de artista Vanessa Serbul, din Ucraina, iar de la ora 21, pe fațada Operei Naționale Române va fi proiectată o lume magică inspirată din lucrările Mariei Prymachenko.

Arta acestei artiste a devenit și mai apreciată la nivel internațional, după ce, în luna martie a acestui an, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina anunța că cel puțin 25 de lucrări ale sale au ars într-un muzeu din localitatea Ivankiv, în urma bombardamentelor armetei ruse. Acest eveniment a generat imediat un val de reacții la nivel internațional, astfel că au existat zeci de inițiative prin care arta Mariei Prymachenko a fost reprodusă în diferite colțuri ale lumii, iar personajele ilustrate de artistă au fost adoptate imediat ca simboluri ale rezistenței și rezilienței.

Sensitive Content / Videomapping Performance se adresează tuturor celor pasionați de artă și noile media, promovând totodată întregul set de valori care definește orașul Timișoara: incluziunea, diversitatea culturală și toleranța, un spațiu multicultural intercultural, sigur, comun, al tuturor etniilor care conviețuiesc aici.

Evenimentul – un proiect al Asociației Prin Banat, finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte – face parte dintr-un program amplu de activități și evenimente desfășurate la Timișoara, care marchează atât Ziua naţională a Ucrainei, cât și împlinirea a șase luni de la izbucnirea războiului.

Print Friendly, PDF & Email