Locuri suplimentare şi creşe noi, după 800 de cereri de la părinţii timişoreni

După ce locurile disponibile la creşele din Timişoara au devenit o problemă serioasă, în urma primirii a peste 800 de cereri de la părinţi, Primăria analizează posibilitatea suplimentării locurilor în creşele existente, dar şi a construirii unor creşe noi.

 

Măsuri de urgenţă

Primăria Timişoara a constatat, în vară, că numărul de cereri de înscriere a copiilor la creşe a depăşit de patru ori numărul locurilor disponibile.

Ca atare, la nivelul grădiniţelor, au fost identificate spaţii neutilizate, care au fost propuse cu destinaţia de creşă şi în acest sens au fost igienizate, fapt care va conduce la suplimentarea numărului de locuri în creşe. Astfel, la Creşa nr. 1 „Făt Frumos” s-au creat 25 de locuri, la Creşa nr. 2 „Consânzeana” – 30 locuri, la Creşa nr. 4 „Sânziana” – 20 de locuri, la Creşa nr. 5 „Zâna Zorilor” – 50 de locuri şi la Creşa nr.6 „Luceafărul” – 30 de locuri. Totodată, au fost renovate  spaţiile de pe strada Independenţei nr. 18 şi cel de pe Calea Aradului nr. 38, propunându-se funcţionarea în aceste spaţii a unor creşe noi sub denumirea de Creşa nr. 7 „Prâslea Cel Voinic”,  cu o capacitate de 30 locuri, şi, respectiv Creşa nr. 8 „Dumbrava Minunată”, cu o capacitate de 90 de locuri. De asemenea, se află în curs de amenajare şi spaţiul de la Liceul Azur, unde se propune funcţionarea Creşei nr. 9 „Palatul de cleştar”, cu o capacitate de 120 de locuri.

”S-a conştientizat destul de bine problema în această vară, când am avut 800 de cereri pentru locuri în creşe, şi destul de puţine locuri disponibile. Ca atare, s-a ajuns din nou la concluzia că Primăria trebuie să-şi gospodărească bine propriile spaţii, şi să nu mai ajungă la alţii, plătindu-se chirii aberant de mari”, spune consilierul local PNL Simion Moşiu.

 

Un regulament clar

Municipalitatea transmite că are în vedere construcţia de noi creşe cu fonduri europene. Primăria anunţă că a analizat necesitatea înfiinţării a două creşe, una în zona de nord a oraşului şi una în zona de sud. Au fost identificate terenuri pe care ar putea fi construite aceste creşe pe străzile I.I. de la Brad nr. 1/E, Prahova nr. 12 şi pe Calea Bogdăneştilor. S-a mai avut în vedere un teren pe strada N.D. Cocea, dar care deocamdată nu este dezmembrat, spun oficialii Primăriei.

Au mai fost identificate şi două grădiniţe ce pot fi transformate în creşe: Grădiniţa de pe strada Ţebea nr. 12 (din zona Blaşcovici) şi fosta şcoală/ grădiniţă din zona Freidorf.

Biroul Proiecte Diverse al Primăriei va demara realizarea documentaţiei pentru achiziţia serviciului de proiectare a noii construcţii în Calea Lipovei, urmând să fie decisă locaţia celei de-a doua construcţii, anunţă Primăria.

Costul estimativ al construcţiei unei creşe noi este de aproximativ două milioane de euro (alocarea pentru Timişoara este de 3,5 milioane de euro).

Cu această ocazie, s-au decis şi noile reglementări de funcţionare pentru aceste spaţii. Astfel, potrivit setului de reguli, „în creşă, mediul fizic trebuie să stimuleze dezvoltarea şi învăţarea activă a copiilor, să creeze ocazii de explorare şi descoperire şi să vină în întâmpinarea nevoilor individuale ale acestora.” Spaţiul trebuie organizat în aşa fel încât să asigure sănătatea şi protecţia copiilor, fără a le impune multe restricţii.

Mobilierul utilizat în serviciile de educaţie antepreşcolară trebuie să fie adecvat vârstei, să ofere copilului o ambianţă familială, sigură şi confortabilă, să contribuie la crearea unui climat educaţional favorabil şi să permită modularea, după necesităţile grupei. De asemenea, jucăriile, materialele şi echipamentele pentru dezvoltarea şi învăţarea copiilor vor fi adecvate vârstei şi nivelului de dezvoltare ale copiilor, vor asigura stimularea acestuia şi îi vor oferi ocazia să îşi exprime opţiunile şi să îşi dezvolte creativitatea.

Print Friendly, PDF & Email