LitVest. LiTerrarium, festival literar european, la Timişoara

Azi, la Timişoara începe LitVest 2017, unul dintre cele mai creative festivaluri literare europene.

 

Câștigătoare, în 2012 și 2013, a distincției de Cea mai bună bibliotecă, la Gala Industriei de Carte din România, Bun de tipar, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” organizează cel mai LiTerrar eveniment de până acum: LitVest 2017. LiTerrarium.

Evenimentul, ajuns la acea de a şasea ediţie, va avea loc în zilele de 20 – 23 septembrie şi va reuni, la Timişoara, scriitori din Albania, Austria, Marea Britanie, Congo, Croația, Danemarca, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Spania și, bineînțeles, România: Mircea Bârsilă şi Adrian Bodnaru (România), Yolanda Castaño (Spania), Rodge Glass (Marea Britanie), Kama Sywor Kamanda (Congo), Udo Kawasser (Austria), Arian Leka (Albania), Laura Lindstedt (Finlanda), Mircea Mihăieș (România), Kristín Ómarsdóttir (Islanda), Marko Pogačar (Croația), Ioan Es. Pop (România), Jean Portante (Luxemburg), Fiona Sampson (Marea Britanie), Martin Glaz Serup (Danemarca), Pia Tafdrup (Danemarca).

Timișoara, spune organizatorul evenimentului, Biblioteca Județeană Timiș, își reconfirmă astfel statutul de Capitală Internațională a Lecturilor Publice.

Aproape fiecare eveniment are la bază un concept nou. Se adaugă ineditele Pictoriale LitVest. Fototeca BJT va deveni, astfel, un reper european. Distincțiile dobândite de participantele și participanții la festival sunt printre cele mai importante. De la Premiul pentru Literatură al Consiliului Nordic (Pia Tafdrup, 1999), la Premiul Théophile Gautier al Academiei Franceze (Kama Sywor Kamanda, 1993) sau Premiul Newdigate câștigat de Fiona Sampson, spre a da doar câteva exemple”, transmit reprezentanţii BJT.

În textul de nominalizare a directorului BJT, scriitorul Tudor Crețu, printre finaliștii categoriei Literatură, la Gala Oamenii Timpului, Iași, 2016, se arăta că lecturile publice care reunesc peste 500 de persoane reprezintă experimente social-literare inedite şi că nu au mai fost organizate nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură: Concentrica, picnicul urban de lectură Pătura care citește, Literatura intră-n joc (lecturi în licee, proiect demarat în cadrul LitVest 2016).

Miercuri, 20 septembrie, de la ora 11, în curtea Bastionului Theresia, va avea loc deschiderea festivalului, urmată de o sesiune de lectură publică LitScene. Locul… rimei. În caz de ploaie, evenimentul va fi în Secția de Arte „Deliu Petroiu a BJT, din Corpul A al Bastionului Theresia.

De la ora 19, în Piața Libertății, actori și sportivi de performanță urmau să facă performance, în cadrul SporText. Adică, actorii ar fi „antrenat” şi le-ar fi citit poeme motivaționale sportivilor. Acest eveniment, anunţă BJT, se anulează, din cauza vremii nefavorabile, urmând a se desfășura în cadrul Zilelor Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”.

Joi, 21 septembrie, de la ora 11, va fi o sesiune de lectură pe terenurile de sport ale liceelor partenere, sub numele Literatura intră în joc. Sincronica. Lecturile vor avea loc pe terenurile de sport ale Liceelor „Carmen Sylva” şi „William Shackespeare” şi ale Colegiilor Național Bănățean şi „C. D. Loga”.

De la ora 19, la Bierhaus, pe str. E. Ungureanu nr. 15, va fi un recital live de poezie, Poeme live. Marcaj „la text”, organizat în colaborare cu Commando Viola. Secvențe din meciurile României cu țări din care provin invitatele și invitații vor fi urmate de lecturi ale acestora. Fulare, urale, confetti și poezie!

Vineri, 22 septembrie, de la ora 19, în amfiteatrul Sf. Gheorghe, din piaţa omonimă, este anunţat un eveniment organizat în colaborare cu Timișoara Bikers, Texte… putere – lecturi dintre, printre și de pe motociclete, într-o scenografie inedită, anunţă organizatorii.

Print Friendly, PDF & Email